Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Održan 15. Terry Fox Run, trčao i gradonačelnik Bandić

Terry Fox run,Jarun
Foto: ''
1/7
PR
Autor
PR članak
21.09.2014.
u 19:05

Svake godine sakuplja se u spomen na mladića Terryja Foxa koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu

Središnje događanje humanitarne akcije Terry Fox Run, koju organiziraju agencija MPG i Veleposlanstvo Kanade u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, Zagrebačkim holdingom, hotelom Esplanade Zagreb te agencijom Media Val, održalo se danas po 15. put na zagrebačkom jezeru Jarun. 

Poznatu međunarodnu akciju, koja je u proteklih 14 godina okupila više od 70.000 sudionika u Hrvatskoj, danas je trčanjem, rolanjem, hodanjem i vožnjom bicikla te kupnjom majica s vizualom akcije podržalo više od 5500 građana. Znak za početak trke dao je ministar zdravlja Republike Hrvatske Siniša Varga, a po simboličnoj cijeni od 50 kuna, majice su prodavale i poznate osobe, između ostalih i svjetski prvaci te osvajači olimpijske medalje, veslači braća Martin i Valent Sinković te Ivana Brkljačić, Marina Orsag i drugi. Okupljene su na Jarunu pozdravili i Milan Bandić, gradonačelnik grada Zagreba, Louise Larocque, veleposlanica Kanade u Republici Hrvatskoj, Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta te Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige za borbu protiv raka.

- Zadivljena sam činjenicom da, čak i nakon 15 godina, Zagrepčani sudjeluju u ovoj tradicionalnoj trci u toliko velikom broju i na taj način pomažu u podizanju svijesti o borbi protiv raka. Terry Fox je vjerovao da će njegov Maraton nade pomoći u pronalasku lijeka za rak. Redovitim godišnjim održavanjem, trka Terry Fox Run je pomogla da se u medicini napravi značajan korak naprijed u liječenju raka koji je uzeo njegov mladi život. To nam svima treba biti ohrabrenje da nastavimo njegovu borbu i pomognemo oboljelima od raka. Od srca zahvaljujem svima vama koji svake godine sudjelujete u ovoj humanitarnoj inicijativi u Zagrebu - rekla je Louise Larocque, veleposlanica Kanade u Republici Hrvatskoj.

Posjetitelji događanja mogli su uoči i nakon trke uživati u zabavno-glazbenom program koji je vodila poznata radijska voditeljica Ivana Mišerić, a uz nastup DJ-a, posebno su se istaknuli nastupi uživo. Tako je posjetitelje oduševio nastup stotinjak članova dječjeg zbora Zagrepčanke i dečki koji su otpjevali pjesmu Pjevam Terry Run, dok su komičari iz Studija smijeha pripremili nekoliko stand-up točaka i nasmijali sve prisutne. Osim u poznatim štruklama hotela Esplanade Zagreb te kanadskim palačinkama s javorovim sirupom hotela Sheraton po prigodnoj cijeni od 10 kuna, posjetitelji su mogli uživati i u brojnim drugim atraktivnostima na štandovima donatora.

Posebnost ovogodišnjeg izdanja je i sudjelovanje čak četiri tisuće djece i mladih iz osnovnih i srednjih škola te domova grada Zagreba te izložba svih majica s dosadašnjih akcija. Naime, majice akcije Terry Fox Run posebne su po tome što je službeni vizual svake godine drugačiji pa je bilo zanimljivo vidjeti kako se mijenjao tijekom godina. Cilj je trke Terry Fox Run prikupljanje sredstava za istraživanje raka u Hrvatskoj te pomoć oboljelima od te opake bolesti, a dosad je prikupljeno više od 4.700.000 kuna. Cjelokupni iznos prikupljen u okviru ovogodišnjeg izdanja donirat će se Institutu Ruđer Bošković, za znanstvena istraživanja nasljednog raka dojke i jajnika. Sredstva prikupljena u okviru prošlogodišnjeg izdanja akcije Terry For Run upotrebljena su za nabavu citocentrifuge i point of care analizatora koji su smješteni pri Zavodu za onkologiju i hematologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj.

Podršku ovogodišnjem izdanju pokroviteljstvima su iskazali Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, Vlada Republike Hrvatske, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

>> Nogometaši GNK Dinamo podržali humanitarnu akciju TERRY FOX RUN

Komentara 1

SR
SREBOTNIK
05:34 22.09.2014.

Hvala Zagreb jer se u matičnoj Kanadi, utrke Terry Fox, masovno otkazuju. Googlaj i provjeri. Čak je i HRT dnevnik pretjerao za ovu utrku od koje su puno masovnije Wings, Parkinson,itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?