Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIKUPILI 60.000 KUNA

Odricali se slatkiša i odjeće da pomognu vršnjacima iz Afrike

25.09.2014., Zagreb -  Ucenici OS Ante Kovacica skupili su 60.000 kuna za izgradnju jedne skolske kuhinje Marijinih obroka  u Osnovnoj skoli Mkavu u Malaviju. Ucenici 7. E razreda takodjer su sudjelovali u akciji prikupljanja novca.  Photo: Davor Puklavec
Autor
Sandra Golemac
01.10.2014.
u 09:35

Ideja o pomaganju rodila se kad su gledali film o Marijinim obrocima

Neki su se odrekli slatkiša, neki odjeće ili igračaka, a neki čak i darova za krizmu. U svakom je razredu stajala kutija za prikupljanje novca. Učenici bi svakoga dana ubacivali po nekoliko kuna kada bi, primjerice, mogli izdvojiti od džeparca za užinu. I sve to za svoje gladne afričke vršnjake u državi Malavi. Jedna školska kuhinja u Africi, naime, danas nosi ime zagrebačke Osnovne škole Ante Kovačića iz Španskog.

Riječ je o humanitarnoj akciji koju su organizirali i proveli učenici škole, a prikupili su ukupno 60 tisuća kuna, koliko je potrebno za gradnju jedne školske kuhinje u Africi u kojoj se danas hrani 750 djece. – Odrekao sam se skupljanja sličica nogometaša kako bih taj novac dao za akciju. Dobar je osjećaj pomagati – poručio je Luka Marijanović, učenik sedmog razreda. Organizirali su različite akcije kako bi prikupili novac, od garažne rasprodaje do humanitarne utakmice profesora i učenika škole.

– Moja je mama napravila fritule koje smo prodavali. Kušao ih je i gradonačelnik Bandić – ponosan je bio učenik Ivan Tomić. Svi su, kaže ravnatelj škole Jozo Hrga, s nestrpljenjem iščekivali proglašenje konačnog iznosa na manifestaciji za Dan škole.

– Bilo je jako dirljivo kada smo objavili da smo uspjeli skupiti ciljanih 60 tisuća kuna. Škola često organizira akcije i za našu siromašnu djecu, a pomagali smo i poplavljenima u Slavoniji – istaknuo je ravnatelj Hrga te dodao kako u tome sudjeluje baš cijela škola, od učenika, domara do čistačica. Uključili su se u akciju, dodaju, jer se na ovaj način njihovi vršnjaci, osim što se školuju, mogu i prehraniti u školi.

– Za probleme i siromaštvo svojih afričkih vršnjaka doznali su iz filma o Marijinim obrocima koji je jedan učenik donio na nastavu. Odmah se rodila ideja da i mi pomognemo i svi su se rado priključili – poručio je vjeroučitelj Marko Sladoljev. Ukupan iznos od 60 tisuća kuna skupili su do kraja školske godine, a kuhinja u Africi tim je novcem sagrađena u samo tri mjeseca.

>>Dogodine na Jarunu nova katolička škola, okoliš se već čisti

Komentara 2

Avatar fredi
fredi
11:34 03.10.2014.

Klinci, svaka vam čast!

VL
vlatx
12:22 01.10.2014.

S jedne strane mi pomažemo drugima a s druge strane UNICEF kaže da naša djeca gladuju i da ima 60.000 djece u Hrvatskoj koja su, zbog nezaposlenosti roditelja, zapostavljena i neadekvatno hranjena. Da li će se i za njih ovako skupljati ili da mi čekamo, npr. Njemačku djecu, da skupljaju novce za našu djecu?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije