Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa za promjenu imena Trga maršala Tita

Odmak od ideologije: Plenković Tita prepustio lokalnom HDZ-u

trg maršala tita
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/4
08.11.2016.
u 16:30

Predsjednica je uklonila Titovu bistu s Pantovčaka i poslala je u muzej. To je putokaz kako se postaviti prema Titu, smatra Aralica

Andrej Plenković postao je novi šef HDZ-a, ali još više i novi premijer zato što je relaksirao odnose u društvu tako da se odmaknuo od ideoloških tema i zaustavio ideološke rasprave.

Još jače buknulo

Odmorio je javnost od podsjećanja na komunističke zločine, jugofile i slične strašilice, ali nije trebalo dugo čekati da jedan od protagonista komunističke, jugoslavenske, a ponajviše antifašističke priče – Josip Broz Tito – ponovno dođe na dnevni red. Zagrebački HDZ najavljuje inicijativu za promjenu imena zagrebačkog Trga maršala Tita u Kazališni trg. Protagonist ove priče je Andrija Mikulić, šef zagrebačkog HDZ-a, dok Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i novi premijer, o toj inicijativi još nije rekao ni riječ. I dok je bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko u više navrata govorio o lustraciji, a čak se najavljivao i zakon, a posebice o promjeni društvene klime i o tome da “zločinac” poput Tita ne može imati svoje ulice i trgove u Hrvatskoj, Andrej Plenković očito je tu tešku ideološku temu prepustio lokalnoj gradskoj organizaciji. Plenković se Titom ne bavi, doduše sad ima prečih problema s uhićenjima Hrvata, bivših pripadnika HV-a i HVO-a u Orašju, ali očito je da to nije tematika kojom će se zamarati i gubiti poene, pogotovo u lijevoj javnosti koja ga je dočekala s oduševljenjem. S druge strane, da ne bi bilo prigovora da se HDZ previše okrenuo centru i zanemario desnicu, i Plenkoviću je inicijativa zagrebačkog HDZ-a očito dobro došla.

Kuloarski se čuje da mu je bilo najavljeno da će se ići sa zahtjevom da se Tita protjera s jednog od ljepših zagrebačkih trgova, ali da Plenković na to nije dao neki poseban odgovor. I dok je jasno da je ta inicijativa dijelom motivirana i predstojećim lokalnim izborima i Mikulićevom željom da se vrh HDZ-a što prije izjasni o tome tko će biti njegov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, fenomen ideoloških tema u Plenkoivćevom HDZ-u ipak je zanimljiva pojava.

Ivan Aralica, jedan od ideologa desnice, kaže da se proces raščišćavanja ideoloških prijepora ne može zaustaviti, štoviše da bi bilo loše kada bi se zaustavio jer bi kad-tad još žešće buknuo.

– Dobro je što se s nivoa nacionalne vlasti pitanje imena trgova i ulica spustilo na lokalnu razinu jer to pitanje i jest u domeni lokalne vlasti – smatra Aralica. Kada je riječ o Josipu Brozu Titu, domeće da bi on prvi bio protiv toga da se antifašizam uklanja iz hrvatske povijesti, ali da je svakako za to da odvoji antifašizam od komunističkih manipulacija antifašizmom.

Povijesna deklaracija

– Sada je krajnji čas da se SDP suoči s procesom detitoizacije, jer je SDP glavni otpor tom procesu, jer je sada za to sazrelo vrijeme. Procesom detitoizacije SDP bi se napokon transformirao u pravu socijaldemokratsku stranku – drži Aralica. Na pitanje hoće li HDZ pod vodstvom Andreja Plenkovića lakše provesti svojevrsnu lustraciju, što protjerivanje Tita s ulica i trgova jest, nego što bi HDZ to mogao s Tomislavom Karamarkom, koji je bio napadan i pri samom spomenu lustracije, Aralica kaže da hoće. Objašnjava da je tome tako jer Plenković drukčije pristupa toj temi.

– Karamarko je proces lustracije pokrenuo uhićenjem Josipa Boljkovca, dakle bio je usmjeren na ljude umjesto na progon promašenih politika i ideja – rekao je Aralica. Smatra da je čin kojim je predsjednica RH uklonila Titovu bistu s Pantovčaka i poslala je u muzej putokaz kako se postaviti prema Titu – svesti ga u povijesni okvir. Dakle, mjesto mu je u muzeju, a ne u državnim institucijama ili ulicama i trgovima.

Davorko Vidović, SDP-ov patrijarh, kaže pak da SDP ne bi trebao mijenjati stav prema Titu jer su još u povijesnoj deklaraciji, dokumentu koji su sastavili kad su se iz komunističke partije transformirali u socijaldemokratsku partiju, usvojili da u antifašizmu nema ništa sporno, ali da su jednako tako osudili totalitarne aspekte Titova režima.

– Trg se zove Trg maršala Tita, dakle pripada mu kao antifašistu, a antifašizam se ne smije dovoditi u pitanje. No zločini partizanske vojske nakon 2. svjetskog rata, poput Hude jame, zaslužuju najveću osudu. SDP se mora jasnije odrediti prema zločinima nakon 2. svjetskog rata. Zašto bismo desnici puštali da na tome kupi poene – zaključio je Vidović.     

>> Zašto HDZ u 25 godina nije riješio ime trga?

>> Mikulić: Zabrinut sam jer je Bandić promijenio stajalište o preimenovanju Trga maršala Tita

Komentara 69

DU
Deleted user
17:16 08.11.2016.

Predsjednik Vlade RH nema sto bjezati od osude jugoslavenskog diktatora i zločinca.

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
17:34 08.11.2016.

Osobno mislim da masovni ubojica nebi smio imati svoj trg, al referendum će pokazat volju građana.

Avatar MK
MK
18:09 08.11.2016.

Nije problem "ime Trga u Zagrebu" nego je problem "zločinac protiv čovječnosti J.B.Tito"... Referendum po tom pitanju je promašena stvar - kao što bi referendum o potrebi "Ljudskih Prava" bio promašen... Mikulić je napravio krivu Benefit/Risk analizu - ako i dobije Referendum, mjenja se ime trga i ništa više u Hrvatskoj - izgubi li referendum "zločinac Tito" zahvaljujući njemu dozivljava afirmaciju... Ime Trga u Zagrebu mora se riješit postoječim zakonima - jer zločiac Tito je suprotnost ljudskih prava uštancanim u Ustav i Zakone Republike Hrvatske... Kada je 1939 Poljska napadnuta, nije Tito bio na strani Poljaka nago je bio na steani nacističko-komunističkog-saveza... Zločinac Tito ili Ljudska Prava je pitanje za sud - nikakav referendum! Da je Tito ziv, moralo bi mu se suditi za zločine koji ne zastarjevsju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije