Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezadovoljni

Odgajatelji danas u 17 sati prosvjeduju zbog manjka ulaganja u vrtićki standard

prosvjed vrtici
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
05.05.2016.
u 09:00

Odgajatelji će u 16.45 krenut u povorci s Krešimirova trga prema Trgu bana Jelačića, a očekuje ih se više od 500

Nakon što danas popodne kući isprate posljednje mališane i njihove roditelje vrtićki odgajatelji u 16.45 krenut će u prosvijed s Krešimirova trga prema Trgu bana Jelačića. Na ovaj korak, pojasnila je Božica Žilić, predsjednica sindikata obrazovanja, medija i kulture odlučili su se zbog pet razloga od kojih je posljednji kojim im se zabranjuje pojesti ostatke nakon što djeca pojedu prelio čašu.

- Pravilo je takvo da više ne smijemo pojesti hranunakon što djeca pojedu, a koje ostane dosta i nažaloste će se sada bacati. Da su barem napravili plan da se ostatak  hrane donira mi bi šutjeli no ovako bi trebali platiti 7 kuna po danu za nešto što će se svakako baciti - kazala je Žilić. Dodala je da odgajatelji nemaju pauzu za jelo, da zbog strogih kontrola hrane ne smiju donositi svoju hranuteda im je izbor ili pristati da im se sedamkuna skine s plaće za svaki radni dan ili da gladuju za vrijeme posla. 

Osim tog problema, upozoriti će i na druge: prevelik broj djece u grupama, nepostojanje plana i razvoja mreže dječijih vrtića, neprikladan prostor u kojemu djeca borave, te vraćanje uvjeta i načina dodjele stimulacije za voditelje posebnih i kraćih programa.

Žilić tako upozorava na ne pridržavanje državno pedagoškog standarda (DPS) po kojemu u grupama gdje se nalaze djeca starosti između 13 i 18 mjeseci, ne bi smjelo biti više od osmero djece dok u zagrebačkim vrtićima takve grupe često imaju od 19 do 21-jednog djeteta.

Grupe s djecom od treće godine života ne bi smjele imati više od 14, a često imaju preko dvadesetoro djece. Usto, posebno je teško u jasličkim grupama gdje najčešće imate jednog odgojitelja u smjeni.

Odgojiteljice u vrtićima upozoravaju i na nedostatak novca za kupnju igračaka i potrošnog materijala, te sporost izgradnje novih vrtića. 

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:29 05.05.2016.

Hm, zbrda-zdola. Stanje u vrtićima je relativno dobro, bez obzira na mnogo djece u grupama. Dakle, neki ljudi, tj. odgajatelji, rade svoj posao i preko posla koji im je propisan ZOR-m. Ja sam uvijek mislio da te djevojke i žene nisu normalne, jer rade u tolikoj vrisci, trčanju, davanju sebe, da bi juniori izrasli u nešto normalno što će u školi nastaviti svoje odrastanje. Sada, takve osobe svesti na osobe koje bi morale plaćati, ako pojedu neki ostatak nakon ručka djece, stvarno liči na glupost. U vrtićima su tete večinom lijepe, pametne, elokventne i - vitke. Iz ove papazjanije sa ostatkom obroka i njegovom naknadnom konzumacijom, insinuira se da se tete u vrtićima samo prežderavaju. Vrtićki standard u Zagrebu je dobar i nitko neće nekom djetetu pojesti obrok, a da dijete nije nahranjeno koliko treba biti.

SA
sanjaaa0801
10:03 05.05.2016.

Mnogi od nas trose 20 kuna za obrok i vise nego degutantno je da ova gospoda iznosi lazi da ce za ostatke koji ce se baciti placati 7kuna! Manipulirate s javnoscu i iznosite neistine!

JA
JackBack
09:28 06.05.2016.

Žalosna istina je da koriste otpad za izradu kojekakvih stvari ali s druge strane se klince uči da otpad nije smeće.Podržavam ˝apel˝ radnika u vrtićima.Sramotno je da se izdvaja više novaca za heptanone i lječenje narkomana nego za vrtićke potrepštine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije