Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne za promjene imena

Odbijeno preimenovanje Trga maršala Tita

trg marsala tita
Sanjin Strukić/Pixsell
08.12.2011.
u 10:41

Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova kao jedan od razloga zbog čega Trg maršala Tita nije dobio zeleno svjetlo za preimenovanje vidi u tradiciji dugoj 61 godinu, koliko trg nosi ime jugoslavenskog vođe

Odbor za imenovanja naselja, ulica i trgova jednoglasno je odbacio inicijativu za preimenovanje Trga maršala Tita, koju je dobio od Hrvatskog helsinškog odbora, Rektorata Sveučilišta Zagreb i udruge Krug za trg.

– Postojalo je nekoliko varijanti koje smo dobili i svi su prijedlozi bili prihvatljivi. Međutim, postoji niz konkretnih razloga zašto ime trga ne treba mijenjati – kazao je predsjednik odbora Marin Knezović.

Jedan od tih razloga je i duga tradicija imena trga koja traje već 61 godinu.

– U slučaju maršala Tita riječ je o njegovoj ulozi u antifašističkoj borbi, a na tim je temeljima stvorena i Hrvatska – dodao je Knezović.

Također, članovi odbora spomenuli su da do ovakvih inicijativa uglavnom dolazi u vrijeme parlamentarnih izbora.

– Slažem se da je preimenovanje trga starog 61 godinu nedopustivo. Maršal Tito zaslužan je za ono što mi danas imamo, a on je stavio našu zemlju na stranu pobjednika i, kada se ovaj problem povlači, uvijek su u pitanju parlamentarni izbori – kazao je član odbora Stjepan Maković.

 

Komentara 10

HE
heraklit88
15:45 08.12.2011.

Politikanska SDP-ova klika terorizira sve građane ovoga grada jer nemaju građanske hrabrosti da se suoče s vlastitom mračnom prošlošću. Također posttitovska i pseudo ljevičarska kulturna hegemonija na svim razinama, a pogotovo u medijima želi zadržati nešto što je neodrživo. Imeme najljepšeg zagrebačkog trga po opskurnom, nepismenom zločincu i hohštapleru je nezamislivo u 21 st. Staljin (koji nema trga) je izmislio tog ubojicu koji je reagirao na II. sv. rat s tri mjeseca zakašnjenja i tek na Staljinov mig, 22. lipnja 1945 g. i to tako da je bespotrebno ubijao njemačke vojnike i žrtvovao vlastiti narod samo da bi se dočepao vlasti. Poslije rata je izvršio aristocid tako što je poubijao sve što je bilo misleće u ionako obrazovno, kulturno i industrijski zaostaloj zemlji.

CV
crna vrana
15:45 08.12.2011.

Knezovićevo i Makovićevo obrazloženje je više nego sramotno. Vrijeđa inteligenciju i povijesno pamćenje svih hrvatskih građana koji su direktno ili indirektno iskusili zločinačko djelovanje i diktaturu Josipa Broza Tita. Degutantno je njihovo pozivanje na 61-godišnju tradiciju imena , na činjenicucu da nas je u 2.svjetskom ratu svrstao na stanu pobjednika i na antifašizam. Rusi su sa Staljinom imali istu tradiciju , antifašizam i pobjedničku stranu, pa se ne ponašaju prema njegovoj totalitarnoj ostavštini nekritički kao članovi Komisije za imanovanje ulica i trgova u Zagrebu. Naposlijetku, ovakvo tumačenje duboko vrijeđa sve hrvatske branitelje i u direktnoj je suprotnosti s Deklaracijom Vijeća Europe o osudi svih totalitarizama te stoga zaslužuje svekoliki prijezir.

PB
predrag borna
13:09 08.12.2011.

Dozlaboga dosadna tema.Svih ovih prepucavanja ne bi bilo da se ulice i trgovi nazivaju neutralnim imenima.Kazališni trg je ok,Selska cesta,Dubravkin put,Krvavi most i sl.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije