Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završen spor

Odbijena tužba SPC-a protiv Hoto Grupe zbog radova na Cvjetnom

gradilište
PIXSELL
08.06.2010.
u 20:41

Srpska pravoslavna crkvena općina uz ostalo je u tužbi tražila da im Hoto Grupa i ostali tuženi očiste od prašine biblioteku sa 20.000 knjiga.

Srpska pravoslavna crkvena općina nije uspjela sudski ishoditi obustavu svih radova na uklanjanju dvorišnog dijela građevine na Trgu Petra Preradovića 6, koja je u sklopu budućeg kompleksa Cvjetni prolaz!

Čišćenje biblioteke
Nije joj u Palači pravde pomogla argumentacija da im se zbog radova i jake buke ometa vjerski obred u crkvi i remeti duševno zdravlje vjernika i svećenika, da im je ugrožena biblioteka u Preobraženskoj 2, da ih se smeta u mirnu posjedu šest stanova i poslovnog prostora, da je zbog radova smanjen pješački prijelaz ispred crkve i zgrade u Preobraženskoj...
Općinski građanski sud odbio je tužbu Srpske pravoslavne crkvene općine da se privremenom mjerom zabrane daljnji radovi investitorima Hoto Grupi, OTP banci, izvođaču radova tvrtki Prajo Comp, te BBIS Planu zaduženom za nadzor radova, te da sruše sagrađenu cestu i ogradu i smanje buku.

Tužen je i Grad Zagreb jer je izdao dozvolu za izvođenje radova. Srpska pravoslavna crkvena općina tražila je i da im Hoto Grupa i ostali tuženi očiste od prašine biblioteku od 20.000 knjiga u Preobraženskoj i eksponate u crkvenom muzeju u Ilici 7.

Tužbu je zapravo podnijela kao većinski suvlasnik zgrade na Predovićevu trg 5, u kojoj su vlasnici šest stanova i poslovnog prostora, te stana i poslovnih prostora u Ilici 7, navodeći da su ometeni u mirnom posjedu stanova i svojih prostora.

Rješenje Gradskog ureda
No, sutkinja Andrea Krstanović Čada odbila je tužbu kao neosnovanu.

– Pješačka zona od Preradovićeva trga 5 i Preobraženske ulice do Ilice, na kojem je počinjeno navodno smetanje posjeda, javno je dobro, a prema rješenju Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i izgradnju grada od svibnja 2008. Hoto Grupi je odobreno zauzimanje dijela nogostupa na Preradovićevu trgu 6 zbog podizanja skele i organizacije gradilišta.

Kako je područje na koje se Srpska pravoslavna crkvena općina poziva javno dobro, isključeno je i smetanje posjeda – obrazložila je svoju odluku sutkinja Andrea Krstanović Čada. Drugim riječima, ne može se za javno dobro tražiti zaštita u parnici zbog smetanja posjeda. Srpska pravoslavna crkvena općina ima pravo na žalbu.

Komentara 21

AN
andreazgb
11:05 09.06.2010.

PA NORMALNO DA SU IZGUBILI SPOR! A ŠTA SU OČEKIVALI?

IZ
Izabella123
12:26 09.06.2010.

Ova odluka suda mi je uljepšala dan! Sada će prota sam čistiti knjige! hahahahaha

KR
kreont
20:51 08.06.2010.

Ovo je tolika sramota za hrvatsku. Presuda zvuči kao da ju je donio ovaj lik sa crtiča. Znači ako je netko na javnom dobru može održavati i koncert, može ložiti vatru i sl ? Ako to znači to idem sutra tamo roštiljati. Koji imbecili su prodali grad ? Ajmo rasprodat ercegovinu tako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije