Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sigurna kuća

Od nedostatka novca mnogo su veći problem ljudske predrasude

HNS je uručio prigodan dar
VL
07.10.2010.
u 08:00

HNS će, obećaje stanarkama Kuće, pomoći i nabavom nove kuhinje kao i nužnim potrepštinama.

Ženska inicijativa HNS-a Samobor jučer je dokazala da su joj potrebe žena, i to onih kojima je pomoć najpotrebnija, doista na prvome mjestu. Naime, socijalno su osjetljive HNS-ovke na čelu s predsjednicom Ženske inicijative Sanjom Zaradić i gradskom vijećnicom Maricom Jelenić trima poklon-paketima iznenadile predstavnice Caritasove kuće za žrtve obiteljskog nasilja, koja u Samoboru postoji već tri godine.

Do smještaja za par sati

– Budući da udomljujemo do devetnaestero žena i djece iz čitave Hrvatske, i to u relativno malom prostoru, svaka nam je pomoć dobrodošla – napominje obiteljska savjetnica “Sigurne kuće” Ljiljana Karlović i objašnjava kako zbrinjavanje štićenica uopće funkcionira.

– Žene i njihova djeca u našu kuću dolaze po preporuci Centra za socijalnu skrb i to svega nekoliko sati nakon što su od dežurnog socijalnog radnika zatražile pomoć. Kod nas mogu ostati od šest mjeseci do godine dana, no taj se rok ponekad može i produžiti – objašnjava Lj. Karlović i dodaje da je velika većina njihovih štićenica niže obrazovana, a time i financijski mnogo ovisnija o tuđoj pomoći. Iako “novi dom” ženama osigurava smještaj, hranu i svakodnevne potrepštine, preseljenjem u sigurnu kuću njihovi problemi, upozorava socijalna radnica Kuće Daniela Petković, neće potpuno nestati. Velik dio odgovornosti, kaže, leži i u lošem zakonodavstvu koje umjesto žrtve štiti zlostavljača.

“Rizične” zaposlenice

– Žene se vrlo teško odlučuju napustiti nasilnika, a kada to i učine, društvo pred njih saspe čitav niz problema od onog kako upisati dijete u školu bez da otkrijete točnu adresu prebivališta do toga kako pronaći stan ili posao bez da vas stanodavac ili poslodavac proglase “rizičnima”. Ipak, 2009. se godine tek 9 od ukupno 35 štićenica Kuće vratilo svojim supruzima – tvrdi Petković i dodaje da je suradnja s Gradom do sada bila dobra. Nastavku se dobre suradnje predstavnice autonomne ženske kuće nadaju i od Ženske inicijative HNS-a.

– S Kućom smo dogovorili pomoć oko kupnje kuhinjskih elemenata i potrepština, no najveće probleme, poput kasnijeg stambenog pitanja štićenica Kuće, nažalost, ne možemo riješiti – kaže M. Jelenić.

Ključne riječi

Komentara 1

SA
samborec
09:01 08.10.2010.

Pa zar je vijest donacija kuhinjskih elemenata (najjeftiniji namještaj koji postoji). Cijenjena gdja Jelenić mogla je donirati samo 1 posto onoga što je zaradila izmjenama GUP-a pored nekadašnje radio stanice. Mislim da bi bilo dosta za opremanje nekoliko srtanova sa kompletnim namješta(n)jem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije