Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Volonterska akcija mladih '72 sata bez kompromisa' u OŠ Gustava Krkleca

Od bojanja zidova i ograde zaradili su dobar 'filing'

17.10.2015., Zagreb - U Osnovnoj skoli Gustav Krklec u sklopu 72 sata bez kompromisa volonteri su obojali zidove, ograde djecje garderobe i stubista. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/6
19.10.2015.
u 12:28

Izazov je mladima bio što do zadnjega trena nisu znali gdje će ići pomagati

Neki od njih su studenti, neki učenici, a neki već rade, ali sve ih spajaju dvije stvari - mladi su i žele pomoći. Radi se o više od 500 mladih ljudi koji su u sklopu akcije '72 sata bez kompromisa' ovoga vikenda odlučili otići u zagrebačke škole, staračke domove, domove za nezbrinutu djecu i ostale institucije kojima je potrebna pomoć pa smo njih dvadesetak sreli i u OŠ Gustava Krkleca u Travnom u akciji bojanja zidova i ograde.

Odgojno važno

–Posebnost ove akcije je da volonteri ne znaju unaprijed gdje će pomagati nego to saznaju neposredno prije, tako da im to pruža na neki način i izazov, a cilj pokazati da su mladi velik potencijal i da su spremni pomoći samo ako ih se uputi i organizira - kaže Marita Pavlović, pripadnica udruge SKAC Palma koja je i organizator ovog projekta.

Za ovaj program dobili su potporu ne samo Grada i Zrinjevca u smislu donacije alata i materijala, već su im podršku izrazile i osobe iz javnog života kao što su Ivica Kostelić, Ana Konjuh, Nina Badrić i drugi, ali ipak im je bilo najbitnije da se uključe sami mladi kako bi ih se potaknulo da kroz volonterstvo razvijaju i solidarnost, da razbijaju predrasude i da nauče raditi u timovima s drugim ljudima. Odgojni aspekt volonterstva važnim smatra i ravnateljica OŠ Gustava Krkleca Marija Luković.

–U školi preko godine i sami organiziramo učenike u neke volonterske projekte jer im oni pomažu u razvijanju empatije prema drugima, a rezultati se vide već u tome što se međusobno bolje tretiraju i pogotovo smo uspješno integrirali i učenike s posebnim potrebama u nastavu, što bi bilo puno teže kada djeca ne bi imala priliku kroz akcije se već otprije susresti s različitostima - kaže Luković.

Primaju nove članove

Jedan od volontera je i maturant XV. gimnazije Bruno Mesarić Hrebac, a za akciju je saznao preko škole. –Druženje, skupljanje iskustva, popunjavanje slobodnog iskustva i jedan dobar 'filing' koji dobiješ kada pomogneš drugome su stvari zbog kojih se uvijek isplati sudjelovati u ovakvim akcijama, tako da nam težak rad nije nikakav problem-zaključuje. Ana Bušić iz 3. razreda iste gimnazije istakla je da joj je ovaj rad u školi bio i koristan i zabavan i da bi svakome tako nešto preporučila.

Svi su se volonteri složili da bi se još više mladih priključilo kada bi ih se na pravi način uputilo, tako da odu na web stranice volonterskog centra, a SKAC Palma, koja se nalazi u Palmotićevoj 31, od danas prima i volontere za novu godinu i najavljuje da će sigurno iduće godine ponoviti ovu akciju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije