Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stat će im na rep

Od 1. srpnja lakša naplata parkirališnih kazni strancima

pauk diže auto portal (1)
Sanjin Strukic/PIXSELL
23.02.2013.
u 16:00

Ukupno strani državljani neplatiše Zagrebačkom parkingu duguju 4,3 milijuna kuna samo u 2012. godini. 
Nakon ulaska u EU na kućne adrese stranih državljana slat će se kazne

Vlasnik auta slovačkih registracija rekorder je po neplaćanju parkirališnih karata među svim neplatišama te gradske usluge. Djelatnici Zagrebparkinga ispisali su mu lani čak 609 kazni, tj. dnevnih karti, no nije platio ni jednu i dužan je ukupno 55.400 kuna. Njemu i sličnim prekršiteljima stat će se na rep 1. srpnja s ulaskom Hrvatske u EU, ako ne i prije. Naime, Zagrebparking je već pokrenuo akciju da se ovakve slučajeve napokon riješi.

Iskoristili situaciju

– To su vlasnici čiji identitet ne znamo. Oni iskorištavaju situaciju jer imaju vozila sa stranim tablicama, a ne možemo ih maknuti paukom jer ne krše ni jedno od 12 pravila u kojima pauk može djelovati – objasnio je direktor Zagrebparkinga Robert Mišeta koji pokreće inicijativu da se takvim vozačima prekršaji konačno naplate.

– Predlagali smo gradskom Uredu za promet da se te prekršitelje nakon 10 neplaćenih kazni može maknuti s parkirališta, no njihova pravna služba nije to odobrila jer tvrde da bi se time prekršio Zakon o sigurnosti u prometu. No ovdje se radi o prometu u mirovanju i smatramo da ih se može izuzeti – dodao je Mišeta.

Iz Grada poručuju da i sami žele tome stati na kraj.

– Mi smo za to da se njih dovede u red. Nije cilj naplatiti sve te kazne, ali radi se o prekršajima uvijek istih ljudi. No prijedlog da ih se makne s parkirališta paukom protivan je zakonu – kazao je Mijo Bezer iz gradskog Ureda za promet.

Odluka na Skupštini?

Ukupno strani državljani neplatiše Zagrebačkom parkingu duguju 4,3 milijuna kuna samo u 2012. godini. Ako Grad i ZG parking uspiju naći kompromis, odluka da ih se počne kažnjavati mogla bi doći na dnevni red sljedeće Gradske skupštine. 

>> Slomio je nogu trčeći za paukom koji odnosi auto

Komentara 4

Avatar possibilis
possibilis
08:23 24.02.2013.

Kad olakšaju pružanje usluga a ne naplatu - to će biti vijest.

MO
moskito
09:38 24.02.2013.

Sve ce to ostati kao i prije! Primjer: dosao sam sa autom i stao tamo gdje su stajali i drugi automobili, kasnije sam vidio da nema nikakvog znaka zabrane. Kad sam nakon pola sata dosao, od 8 automobila koji su stajali samo sam ja dobio kaznu od 150 kn. Imao sam auto sa stranom registracijom CH . I sad morao sam traziti gdje je posta i platiti kaznu plus ono sto posta uzima. I sada sam morao traziti po gradu gdje da predam potvrdu da sam platio kaznu . Konacno kad sam to pronasao usao sam u ured (max. 20m2) gdje su stajala 4 velikih stolova a na svakom vrpe dokumenata 3 starije osobe i 3 mlade osobe a izmedu toga kava se kuha i pije. Predao sam potvrdu da sam platio kaznu koju je starija gospoda jednostavno bacila u korpu za smece i rekla: to je u redu, dovidenja. Zamislite da ste stranac koji ne govori Hrvatski i ne pozna grad, koje bi muke imao platiti 150 kn. To treba promjeniti ako zelimo da nam stranci dolaze u Hrvatsku.

CR
crocro
10:29 24.02.2013.

O prometnim pravilima u nekoj državi treba znati svaki stranac koji se upućuje u tu državu i ako koriste ceste i parkirališta te države. Prema tome ne može doći neupućen u Zagreb, zauzeti mjesto gdje je to zabranjeno, a Hrvatske vlasti mu ne mogu ništa jer je stranac. Probajte parkirati na nepropisan način vi kada dođete u Švicarsku. Itekako će te se raspitati prije nego se uputite na put. A to što kod nam ima 12 pravila a nije pridodano i 13-to pravilo, tko nam je kriv. Jednostavo, pauk odvozi stranu vozilo, a vlasnik vozila će platiti kaznu kada dođe prijaviti policiji da je vozilo nestalo, tada policija naplaćuje kaznu za parkiranje, a kada dođe na lager po svoje vozilo, plaća za odvoz vozila i skladištenje. I stvar čista kao sunce. Ali mi strance uvijek izdižemo iznad sebe da su oni pametniji i vrijedniji kao ljudi. To je problem. Takve stvari u drugim državam rješavaju potezom pera, a ne da su kod nas zbog toga moraju u Saboru mijenjati zakoni i ustavi. Koliko novce izgubimo bez veze i u vjetar. A stranci svjesno čine prekršaje, u svojim državama to ne smiju jer su kulturni, a nas ismijavaju. To je nepravedno za Hrvatske vozače i državu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije