Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Od 1. siječnja i dalje visoke kazne za neplaćanje parkinga u Zagrebu

Zagrebačka skupština prihvatila je novi pravilnik o naplati parkiranja: 230 kuna kazne za neplaćanje parkinga u prvoj zoni, 130 kuna u drugoj i 70 kuna u trećoj.
22. prosinca 2009. u 13:26 40 komentara 1620 prikaza
parking
Foto: Arhiv VL

Novi pravilnik o naplati parkiranja, odnosno kažnjavanju vozača uvođenjem dnevne parkirne karte, prihvaćen je danas u Gradskoj skupštini iako je većina zastupnika svjesna da je on na rubu zakona.

Učinili su to kako bi se od 1. siječnja moglo i dalje kažnjavati one koji parkiranje ne plaćaju jer bi inače nastao kaos.

Ipak, prihvaćen je i prijedlog Borisa Šprema, predsjednika Skupštine, da gradonačelnik Milan Bandić u roku od 45 dana napravi sveobuhvatnu analizu i usporedni pregled parkiranja u srednjoeuropskim gradovima te da se to stavi na papir i donese konačna odluka o naplati parkiranja na zadovoljstvo građana i izvršne vlasti.

Podsjetimo, lani je Ustavni sud dosadašnju praksu naplaćivanja kazni proglasio protuustavnom i gradovima dao rok da svoje pravilnike usklade sa zakonom do 31. prosinca.

- Ova je odluka ishitrena, nepripremljena, nezakonita i neustavna i pokazuje da se u Zagrebu ne poštuje struka. Sve dok se u Saboru ne promijeni zakon koji bi regulirao ovaj problem naš pravilnik i dalje će biti protuustavan - rekao je Josip Kregar.

Šef  Zagrebparkinga ustvrdio je da je još u srpnju MUP-u podnio prijedlog za izmjenu Zakona, ali ga oni nisu uputili u Sabor o čemu je usmeno obaviješten u studenom.

- Preostalo nam je da uvažimo mišljenje profesora s Pravnog fakulteta u Osijeku i donijeli smo odluku o dnevnoj karti. To je u skladu s ovlastima lokalne samouprave. Prihvatili smo to rješenje jer nismo imali drugog izbora. Ne možemo dopustiti da se 1. siječnja građani parkiraju koliko žele – rekao je Mate Kraljević.

Bilo kako bilo, Zagrepčani će od 1. siječnja, ako ne plate parkiranje, biti kažnjeni sa 230 kuna u prvoj zoni, 130 u drugoj i 70 u trećoj zoni.

 

zanimljivo
Odrekli se imena, ali i prezimena! Svoja prava imena domaće zvijezde dobro kriju od javnosti! Znate li ih?
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • -obrisani-:

  najstrašnije je kad \"šef\" nekakve poluprivatne firmice zvane zagrebparking PODNOSI kao privatna osoba ZAHTJEV za izmjenu zakona... Oko toga biste se svi morali zabrinuti, jer njegovo podnošenje zahtjeva za IZMJENU ZAKONA , e da bi ZAKON pogodovao njegovoj firmi te ... prikaži još! toliko eklatantno kršenje Ustava RH i KZ da se pitam ZAŠTO je taj kreten na slovodi još uvjek.

 • Avatar comparator
  comparator:

  Od ovog harača vjerojatno se financira Bandićeva kampanja.Koliko nisko se spušta ovaj kandidat i koliko je beskrupulozan granići s ludilom.Također se služi i lažnim obečanjima po domovima umirovljenika tvrdeči da zahvaljujuči njegovom izboru neće biti poskupljenja njihovim korisnicima.

 • -obrisani-:

  E a da bi kaznio vozača, tj vlasnika vozila moraš imat pristup centralnoj bazi podataka ŠTO NIJEDNA firma NE BI SMJELA IMATI... Jel sad kužiš?