Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Od 1. siječnja i dalje visoke kazne za neplaćanje parkinga u Zagrebu

parking
Arhiv VL
22.12.2009.
u 13:26

Zagrebačka skupština prihvatila je novi pravilnik o naplati parkiranja: 230 kuna kazne za neplaćanje parkinga u prvoj zoni, 130 kuna u drugoj i 70 kuna u trećoj.

Novi pravilnik o naplati parkiranja, odnosno kažnjavanju vozača uvođenjem dnevne parkirne karte, prihvaćen je danas u Gradskoj skupštini iako je većina zastupnika svjesna da je on na rubu zakona.

Učinili su to kako bi se od 1. siječnja moglo i dalje kažnjavati one koji parkiranje ne plaćaju jer bi inače nastao kaos.

Ipak, prihvaćen je i prijedlog Borisa Šprema, predsjednika Skupštine, da gradonačelnik Milan Bandić u roku od 45 dana napravi sveobuhvatnu analizu i usporedni pregled parkiranja u srednjoeuropskim gradovima te da se to stavi na papir i donese konačna odluka o naplati parkiranja na zadovoljstvo građana i izvršne vlasti.

Podsjetimo, lani je Ustavni sud dosadašnju praksu naplaćivanja kazni proglasio protuustavnom i gradovima dao rok da svoje pravilnike usklade sa zakonom do 31. prosinca.

- Ova je odluka ishitrena, nepripremljena, nezakonita i neustavna i pokazuje da se u Zagrebu ne poštuje struka. Sve dok se u Saboru ne promijeni zakon koji bi regulirao ovaj problem naš pravilnik i dalje će biti protuustavan - rekao je Josip Kregar.

Šef  Zagrebparkinga ustvrdio je da je još u srpnju MUP-u podnio prijedlog za izmjenu Zakona, ali ga oni nisu uputili u Sabor o čemu je usmeno obaviješten u studenom.

- Preostalo nam je da uvažimo mišljenje profesora s Pravnog fakulteta u Osijeku i donijeli smo odluku o dnevnoj karti. To je u skladu s ovlastima lokalne samouprave. Prihvatili smo to rješenje jer nismo imali drugog izbora. Ne možemo dopustiti da se 1. siječnja građani parkiraju koliko žele – rekao je Mate Kraljević.

Bilo kako bilo, Zagrepčani će od 1. siječnja, ako ne plate parkiranje, biti kažnjeni sa 230 kuna u prvoj zoni, 130 u drugoj i 70 u trećoj zoni.

 

Komentara 40

OB
-obrisani-
14:15 22.12.2009.

najstrašnije je kad \"šef\" nekakve poluprivatne firmice zvane zagrebparking PODNOSI kao privatna osoba ZAHTJEV za izmjenu zakona... Oko toga biste se svi morali zabrinuti, jer njegovo podnošenje zahtjeva za IZMJENU ZAKONA , e da bi ZAKON pogodovao njegovoj firmi te toliko eklatantno kršenje Ustava RH i KZ da se pitam ZAŠTO je taj kreten na slovodi još uvjek.

Avatar comparator
comparator
14:17 22.12.2009.

Od ovog harača vjerojatno se financira Bandićeva kampanja.Koliko nisko se spušta ovaj kandidat i koliko je beskrupulozan granići s ludilom.Također se služi i lažnim obečanjima po domovima umirovljenika tvrdeči da zahvaljujuči njegovom izboru neće biti poskupljenja njihovim korisnicima.

OB
-obrisani-
14:29 22.12.2009.

E a da bi kaznio vozača, tj vlasnika vozila moraš imat pristup centralnoj bazi podataka ŠTO NIJEDNA firma NE BI SMJELA IMATI... Jel sad kužiš?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije