Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Obilježavanje 165. godišnjice Teslinog rođenja uz manifestaciju Tesla&friends

Tesla&friends
12.07.2021.
u 09:32

Trodnevnom manifestacijom Tesla&friends u Zagrebu se u organizaciji Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost obilježava osmi Dan Nikole Tesle - dan znanosti, tehnologije i inovacija i 165. obljetnica rođenja nacionalnog velikana i svjetskog genija Nikole Tesle. Teslina dostignuća slave se uz polaganje cvijeća na Teslin spomenik, dodjelu godišnje nagrade Nikola Tesla – genij za budućnost, demonstracije Teslinih izuma i konferenciju Tesla u Zagrebu.

U Hotelu Esplanade u Zagrebu jučer su svečano, uz dodjelu godišnje nagrade Nikola Tesla - genij za budućnost, obilježeni Dan Nikole Tesle - dan znanosti, tehnologije i inovacija te 165. obljetnica rođenja Nikole Tesle. Okupljenim uglednicima iz znanstvenog i društvenog života Hrvatske i članovima diplomatskog kora prigodnim govorima obratili su se izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora gospodin Marko Pavić, zastupnik Hrvatskog sabora, izaslanik ministra znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Ivica Šušak, izaslanica gradonačelnika grada Zagreba Tatjana Operta, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković dr. sc. David Matthew Smith, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj Andrea Doko Jelušić i predsjednica Udruge Nikola Tesla - Genij za budućnost Dragica Mihajlović, a glazbenim nastupima događaj su uveličali Sandra Bagarić, Darko Domitrović i Lav Novosel.

U Esplanadi je dodijeljena i Godišnja Nagrada Nikola Tesla – genij za budućnost u tri kategorije. U kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli nagrada je pripala učeniku Osnovne škole kralja Tomislava u Zagrebu Hrvoju Prtenjaku. U kategoriji Kreativnog i inovativnog proizvoda i suvenira inspiriranog Teslinim izumima nagradu za projekt „Smart Bee – Pametna pčelarska vaga“ dobio je Matija Hržić, dok je nagradu u kategoriji Teslinog proširenog djelovanja dobio Marko Ratković za projekt „Vrt na struju“.

U okviru programa održana je i kratka panel rasprava na temu „Inovacije kao pokretač društva“. O značaju inovacija u suvremenom društvu govorili su vlasnik i direktor tvrtke Tehnix Đuro Horvat, zamjenik predsjednika Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb i direktor tvrtke ALTPRO Zvonimir Viduka, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikaciju Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga i voditeljica projekata u Sektoru za zaštitu okoliša Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dr. sc. Nirvana Franković Mihelj.

Panel rasprava je uvod u konferenciju Tesla u Zagrebu koja se na istu temu održava u ponedjeljak 12. srpnja u Hotelu International od 10 do 15:30 sati. Pored gospodarstvenika i stručnjaka koji su sudjelovali u panel raspravi u Hotelu Esplanade, na konferenciji će izlaganja imati i znanstvena savjetnica u Odsjeku za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dr. sc. Marijana Borić, suosnivač i direktor tvrtke Urban Oasis i dobitnik godišnje nagrade Nikola Tesla – genij za budućnost Marko Ratković te redoviti profesor u trajnom zvanju na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i ravnatelj Inovacijskog centra Nikola Tesla prof. emer. dr. sc. Nedjeljko Perić, a u programu konferencije sudjeluju i predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb Vitomir Klasić, samostalna savjetnica u Sektoru za industriju i održivi razvoj Hrvatske gospodarske komore Jagoda Divić, predsjednik Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (Hamag Bicro) Vjeran Vrbanec i predsjednica udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost Dragica Mihajlović.

U jutarnjim satima je već tradicionalno položeno cvijeće na spomenik Nikole Tesle u Zagrebu. Cvijeće su položiti izaslanica gradonačelnika grada Zagreba Tatjana Operta, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković Andrew Matthew Smith i predsjednica Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost Dragica Mihajlović. U umjetničkom dijelu programa sudjelovali su glumci Nikolina Prkačin i Zvonko Novosel kao i glazbenici Lela i Joe Kaplowitz te Sandra Halužan. Trodnevna manifestacija Tesla&friends započela je demonstracijama Teslinih izuma u Tehničkom muzeju Nikola Tesla.

Više o događaju kao i detaljan program manifestacije dostupni su na web stranici www.unt-genius.hr.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije