Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
coprnice

Obilazeći katedralu i Kamenita vrata... saznajte sve o vješticama

coprnice (1)
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
13.05.2013.
u 19:00

O težini mučenja govori klupa u Muzeju grada Zagreba o koju su lupale glavom toliko jako da udubina još postoji.

Gotovo 400 godina sudilo se vješticama na zagrebačkima Gradecu i Kaptolu, a u sudskim spisima ostalo je zabilježeno njih više od 140. Tijekom najveće hajke, od sredine 17. do sredine 18. stoljeća, sudski je proces bez iznimke sadržavao višesatno mučenje, na kojem su žene priznavale sve što su im ispitivači sugerirali kako bi im patnje završile što prije, i trovanje susjeda, smrti životinja, mogućnost preobrazbe u muhu koja je dosađivala susjedi...

Teška mučenja

O težini mučenja govori klupa u Muzeju grada Zagreba o koju su lupale glavom toliko jako da udubina još postoji. Muzej je i zadnja točka najnovije ture pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Zagreba, nazvane “Gornjogradske coprnice”, koju su osmislile dvije prijateljice Suzana Antonić i Ljiljana Žunić.

– Sve je počelo radionicama za turiste u sklopu kojih su izrađivali suvenire – kazala je Žunić te dodala kako je tako nastala i maska srama, koja se optuženicima pribijenima na stup na Markovu trgu stavljala na glavu. U svojim su istraživanjima otkrile da je ista željezna maska i u postavi muzeja.

– Na ustima ima otvor poput zviždaljke koja je, dok je zavezani za stup disao, proizvodila zvuk te tako dodatno privlačila pozornost na osramoćenika – kazala je kustosica Vesna Leiner, koja turu preuzima u muzeju. Tamo će se polaznici, u sklopu radionice, okušati i u izradi maske.

Optužena pekarica 

Prvi obilazak bit će 25. svibnja, a svake subote kretat će se ispred Manduševca, na mjestu na kojem su se okupljale vještice. Tura je besplatna. 

– Obići ćemo katedralu, gdje je bila kaptolska sudnica preko Kamenitih vrata, koja su bila ulaz u Gradec, a na čijem krovu stoji svojevrsni buzdovan kako bi se stanovnici obranili od vještica – priča vodič Tin Dujmić te dodaje da su coprnice prije suđenja bile zatvorene u kuli Lotrščak. Tu je bila zatvorena i pekarica Barica Benšek, koju su konkurenti optužili da je vještica jer je u trgovini bila vještija od njih, tvrdeći da joj to uspijeva zahvaljujući magiji. Barica Benšek inspirirala je M. J. Zagorku u Gričkoj vještici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije