Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uloga trga u gradu

O povijesti Krešimirova trga sutra na urbanoj turi "Lenjin na Krešiću"

Kresimirac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
11.10.2014.
u 09:15

Autorica projekta Sonja Leboš govorit će o povijesti trga, te kako su nastale okolne zgrade

Nepoznate detalje o povijesti Krešimirova trga, koji se prije 1990. godine godinama zvao Lenjinov trg, moći će čuti svi zainteresirani koji dođu na urbanu turu "Lenjin na Krešiću" autorice Sonje Leboš, a u sklopu programa UrbanFestival 13: Natrag na trg!.

– Naslov ture igra je riječima. Stari su Zagrepčani današnju Branimirovu tržnicu zvali Krešić, pa su govorili da idu na Krešić na Lenjinu – kaže kustosica UrbanFestivala Ana Kutleša.

Grupa će tako ući u zgradu te prostorije Saveza samostalnih sindikata Hrvatske te u knjižnicu Božidara Adžije, gdje još koriste originalni inventar otkako je zgrada sagrađena tridesetih godina prošlog stoljeća.

Govorit ćemo i o zgradi MORH-a, koja je prvotno bila škola, dok je za vrijeme NDH prenamijenjena u vojne svrhe. Unutra je i velika kinodvorana, nedostupna javnosti – ističe Kutleša. Na besplatnu turu još se može prijaviti mailom na blok@blok.hr

Komentara 1

Avatar ankabutorac
ankabutorac
09:53 12.10.2014.

Kresimirov trg, ili onda Lenjinov trg, to je moje djetinjstvo....igrali smo se u parku u pijesku "berem, berem, grozdje dok cuvar ne dodje"...gombali se na gombaljkama, setali po "setacem parku", a onda je onaj ribnjak bio divno uredjen, sa ribicamaa u bazenu, pergolom gdje su gospodje sjedele i citale, a okolo mali kameni stolici gdje su penzici kartali ili igrali sah...sada je sve zapusteno da me srce boli kad to vidim...a da se plac u Branimirovoj zval "Kresic" to cujem prvi put...za nas je to bil uvjek samo plac...park se prostirao do ceste prema Subicevoj, prije nego se sagradila tramvajska pruga...nikada vise nisam vidjela tako divne, velike tratincice ko na Kresimrcu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije