Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Novost na Adventu: Po gradu će pjevati 400 ljudi

Nastupit će na Zrinjevcu, po crkvama, a ići će i u božićnu šetnju Gornjim gradom te zastati kod kule Lotrščak, Kamenitih vrata...
19. studenoga 2016. u 09:00 7 komentara 4249 prikaza
armorin
Foto: Facebook
Pogledajte galeriju 1/2

Zagreb kao okupljalište ljubitelja glazbe, zborova i vokalnih ansambla.

Više od 400 amatera kojima je pjevanje hobi donijet će na gradske ulice posebnu blagdansku atmosferu. Pjevat će se na otvorenom, a u božićnoj šetnji obići najposjećeniji zagrebački punktovi... To je samo dio onoga što nas očekuje sljedeći mjesec u sklopu Festivala adventskih i božićnih pjesama.

Sljedeće godine stranci

Projekt je pokrenula udruga Musica Nota prije nekoliko mjeseci pa nije bilo dovoljno vremena, kaže predsjednica Ivana Lušić, da se uključe i strani ansambli iako su iskazali popriličan interes.

– Njihovu se sudjelovanju nadamo sljedeće godine – ističe I. Lušić, koja je bila ravnateljica Lada, i to u razdoblju u kojemu je taj ansambl bio iznimno međunarodno aktivan.

Za festival se prijavilo više od 20 ansambla. Mogli su birati glazbeni izričaj kojim će zabaviti Zagrepčane, od klasične glazbe, sakralne i svjetovne, folklorne i klapske do jazz­a, gospela, pop obrada..., a svaki ansambl nosit će fenjere i prepoznatljive šalove s logom festivala.

– Izvedbe će biti na otvorenoj pozornici u paviljonu na Zrinjevcu, crkvama, a u sklopu božićne šetnje obišao bi se i Gornji grad. Zborovi će pjevajući proći zagrebačkim ulicama, a zaustavit će se kod kule Lotrščak, crkve sv. Marka, Kamenitih vrata... – objašnjava I. Lušić.

Festival se otvara 8. prosinca u Muzeju za umjetnost i obrt. U 19 sati ondje će nastupiti ženske klape Ćakulone, Obilanca, Armorin te muški vokalni ansambl Angeluš.

Družila se s pučanima

– Jedno od glavnih događanja je i božićni koncert 9. prosinca posvećen grofici Clotildi Buratti, koja se darovanjem palače Dverce u povijest Zagreba upisala kao jedna od najvećih dobrotvorki. Uz taj se koncert veže i priča o grofici svjetonazorski ispred svog vremena, koja se družila s pučanima, pa zbog toga nije bila pozvana na tradicionalno okupljanje obitelji 1911. Želja nam je da grofici Buratti darujemo koncert u palači – kaže Ivana Lušić dodajući da već idući dan pripremaju koncert Vladimiru Kranjčeviću u povodu njegova 80. rođendana.

Festival organiziraju u suradnji s Hrvatskim saborom kulture, Hrvatskom glazbenom unijom i zagrebačkom Turističkom zajednicom, a pokrovitelj je Grad Zagreb.

Broj 7
"Magičan broj“
7 razloga zašto smo opčinjeni brojem 7

A1 izdvaja za Vas

 • crodux:

  samo naprijed nek se slavi Božić i rođenje Isusovo!

 • Avatar Anemični HDZ
  Anemični HDZ:

  Ovo je jako lijepo, po cijeloj Njemačkoj imaju iste stvari. Austrija takodjer, ne razumijem sto bi neki htjeli da budemo kao sjeverna koreja.

 • Avatar suludisumar
  suludisumar:

  Hm, da dobro, ali nikak ne kužim kakve veze imaju božićne pjesme i obićaji sa lošim kobasama, lošim kuhancem i Pajom i Hadžijem, iz kraljeva ulice, Bandićevim pulenima, koji su dobili koncesiju na Štrossmajerovom šetalištu zabadava.