Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival božićnih pjesama

Novost na Adventu: Po gradu će pjevati 400 ljudi

armorin
Foto: Facebook
1/2
19.11.2016.
u 09:00

Nastupit će na Zrinjevcu, po crkvama, a ići će i u božićnu šetnju Gornjim gradom te zastati kod kule Lotrščak, Kamenitih vrata...

Zagreb kao okupljalište ljubitelja glazbe, zborova i vokalnih ansambla.

Više od 400 amatera kojima je pjevanje hobi donijet će na gradske ulice posebnu blagdansku atmosferu. Pjevat će se na otvorenom, a u božićnoj šetnji obići najposjećeniji zagrebački punktovi... To je samo dio onoga što nas očekuje sljedeći mjesec u sklopu Festivala adventskih i božićnih pjesama.

Sljedeće godine stranci

Projekt je pokrenula udruga Musica Nota prije nekoliko mjeseci pa nije bilo dovoljno vremena, kaže predsjednica Ivana Lušić, da se uključe i strani ansambli iako su iskazali popriličan interes.

– Njihovu se sudjelovanju nadamo sljedeće godine – ističe I. Lušić, koja je bila ravnateljica Lada, i to u razdoblju u kojemu je taj ansambl bio iznimno međunarodno aktivan.

Za festival se prijavilo više od 20 ansambla. Mogli su birati glazbeni izričaj kojim će zabaviti Zagrepčane, od klasične glazbe, sakralne i svjetovne, folklorne i klapske do jazz­a, gospela, pop obrada..., a svaki ansambl nosit će fenjere i prepoznatljive šalove s logom festivala.

– Izvedbe će biti na otvorenoj pozornici u paviljonu na Zrinjevcu, crkvama, a u sklopu božićne šetnje obišao bi se i Gornji grad. Zborovi će pjevajući proći zagrebačkim ulicama, a zaustavit će se kod kule Lotrščak, crkve sv. Marka, Kamenitih vrata... – objašnjava I. Lušić.

Festival se otvara 8. prosinca u Muzeju za umjetnost i obrt. U 19 sati ondje će nastupiti ženske klape Ćakulone, Obilanca, Armorin te muški vokalni ansambl Angeluš.

Družila se s pučanima

– Jedno od glavnih događanja je i božićni koncert 9. prosinca posvećen grofici Clotildi Buratti, koja se darovanjem palače Dverce u povijest Zagreba upisala kao jedna od najvećih dobrotvorki. Uz taj se koncert veže i priča o grofici svjetonazorski ispred svog vremena, koja se družila s pučanima, pa zbog toga nije bila pozvana na tradicionalno okupljanje obitelji 1911. Želja nam je da grofici Buratti darujemo koncert u palači – kaže Ivana Lušić dodajući da već idući dan pripremaju koncert Vladimiru Kranjčeviću u povodu njegova 80. rođendana.

Festival organiziraju u suradnji s Hrvatskim saborom kulture, Hrvatskom glazbenom unijom i zagrebačkom Turističkom zajednicom, a pokrovitelj je Grad Zagreb.

Komentara 7

CR
crodux
13:11 19.11.2016.

samo naprijed nek se slavi Božić i rođenje Isusovo!

Avatar Anemični HDZ
Anemični HDZ
19:55 19.11.2016.

Ovo je jako lijepo, po cijeloj Njemačkoj imaju iste stvari. Austrija takodjer, ne razumijem sto bi neki htjeli da budemo kao sjeverna koreja.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
17:36 19.11.2016.

Hm, da dobro, ali nikak ne kužim kakve veze imaju božićne pjesme i obićaji sa lošim kobasama, lošim kuhancem i Pajom i Hadžijem, iz kraljeva ulice, Bandićevim pulenima, koji su dobili koncesiju na Štrossmajerovom šetalištu zabadava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije