Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Novinar VL-a: Bolje me tretirala Saddamova od policije u Zagrebu

Mislim da se to dogodilo isključivo zato što sam Arapin, smatra Hassan Haidar Diab
12. kolovoza 2011. u 16:48 55 komentara 251 prikaza
hassan
Foto: VL

Naš novinar Hassan Haidar Diab zaradio je prekršajnu prijavu, a policija mu je prijetila i pritvorom samo zato što je jutros obavljao svoj posao!

– Išao sam kod mehaničara i vidio sudar. Automatski sam reagirao, parkirao auto na ugibalištu i krenuo razgovarati s očevicima. Odnekud se stvorio i kolega fotoreporter Davor Višnjić kojemu je policajac zabranio da slika nesreću iako su svi oko nas to činili svojim mobitelima – kaže Hassan.

Policajac mu je, kaže, rekao da je “alergičan na njih”

– Na novinare?

– Da, pogotovo one s dugom kosom (Višnjić) i repićem (Hassan)! – uzvratio je policajac.

– Kako je ipak uspio napraviti nekoliko dobrih fotografija, Višnjić je otišao, a ja sam nastavio razgovarati sa svjedocima. Tada dolazi auto iz kojeg izlazi inspektor, kreće drito prema meni i traži osobnu. Kažem mu da sam novinar i pitam ga zašto traži dokumente. Bahato mi kaže da ga ne zanima tko sam i što sam. I da će me odvesti u zatvor ako ne prestanem – prepričava Hassan.

Policajcu je rekao da mu je osobna u autu i krenuo preko ceste, a onda mu je policajac rekao da će dobiti kaznu za ilegalni prijelaz ceste ako se ne vrati i do auta ne pođe okolnim putem preko zebre!

– Moju novinarsku akreditaciju s gnušanjem je bacio na pod, uzeo osobnu i otišao. Ostavio me da čekam više od dvadeset minuta. A onda sam otišao do njegova auta i pitao ga gdje mi je osobna. Poziva me da sjednem u auto i tada počinje neugodna scena. Pita me gdje sam rođen. Kažem mu – u Bejrutu, Libanon. Pita me gdje radim, a ja mu kažem da sam novinar Večernjeg lista. A onda me pita jesam li hrvatski državljanin! – priča Hassan.

Kad sam mu, kaže, rekao da je to jasno iz osobne iskaznice bahato mi je rekao da ne traži objašnjenje nego odgovor. Rekao mi je i da sam zaradio prekršajnu prijavu i još nešto što nisam čuo pa sam ga zamolio da mi ponovi.

– Ako ste gluhi, idite liječniku. Policija vam tu ne može pomoći. Da ste se ovog trenutka udaljili odavde. Inače ću vas odvesti u zatvor! – rekao mu je inspektor.

Hassan je potom otišao do redakcije gdje mi je, uzrujano za kavom, ispričao ovu neugodnu epizodu.

– Hassane, misliš li da bi se išta od toga dogodilo da sam se na mjestu nesreće zatekao, recimo, ja? Misliš li da su te maltretirali zato što si Arapin? – pitao sam kolegu Hassana.

– Mislim da se to dogodilo isključivo zato što imam drukčije ime i prezime, jer sam Arapin. Ne mogu vjerovati da mi to čini policija u mojem Zagrebu. Pa bolji tretman imao sam i kod Saddamovih policajaca i kod Mubarakove tajne službe, i kod Gadafijevih vojnika, pa bilo gdje od kuda sam kao reporter izvještavao – rekao mi je Hassan.

Inače, treba reći da je zbog toga što se policija bavila Hassanom, a ne očevidom stvorila nepregledna kolona vozila. Ime tog inspektora ne znamo, ali znamo mu broj značke – 11446. A imamo i svjedoke! Naime, lukavi je Hassan ostavio otvorenu telefonsku vezu s prijateljem koji je tako s obitelji imao priliku “uživo” pratiti kompletno policijsko maltretiranje!

O opisanom slučaju obavijestili smo Odjel za odnose s javnošću PU zagrebačke iz kojeg su nas zamolili za strpljenje te poručili kako će se o svemu očitovati nakon što nadležne osobe ispitaju cijeli slučaj.

>>Za lančani sudar očevici krive vozača epileptičara

Osobna iskaznica
nova generacija elektroničkih OI
Nove osobne od 2. kolovoza. Što se mijenja, koja je cijena i tko zasad ne mora podnositi zahtjev
Dacia Sandero Stepway
ROBUSTAN I SVESTRAN
Avanturistički duh plus dobar roštilj jednako dan za pamćenje
  • mučki_đubrivoje:

    ma tko mu faki mater! ni meni ne odgovaraju uvijek postupci policije ali ja se s njima niti ne raspravljam pa nemam problema

  • rijetka ptoca:

    upravo obrnuto, policija je tu da bi postovala i sluzila gradjane koji je placaju...kome se jos vraca u komunisticki milicijski teror? to je po vama rješenje? ccc..

  • .zeitgeist.:

    vrlaf Svatko ima pravo snimati na javnoj površini i postavljati pitanja. Čak i ti.