Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GUP

Novi Zagreb zapad: U Blatu hoteli, mostovi i najveće toplice u Hrvatskoj

04.12.2008.
u 00:06

Gradska četvrt Novi Zagreb-zapad područje je koje se mijenja najbrže u gradu, a trenutačno je najveće gradilište u tom kvartu Lanište. Osim dvorane Arena Zagreb počela je izgradnja ogromnog trgovačkog kompleksa Arena centar, a uz Arenu će niknuti i trgovački centar Plodine...

Tisuće novih stanova
Još je bitnije to što se u Laništu grade tisuće stanova, vrtić, ugostiteljski objekti i nove prometnice. Ipak, prava preobrazba te četvrti tek slijedi. GUP-om je predviđena izgradnja čak četiri nova mosta, Ina i Grad u Blatu planiraju izgraditi Terme Zagreb, najveće toplice u Hrvatskoj, visoki stambeni i poslovni neboder na južnoj obali Save između neizgrađene Sveučilišne bolnice i željezničkog mosta, stadion na Kajzerici, veliko stambeno naselje u Podbrežju...

Krenuvši od istoka, Velesajam zasad ostaje kakav jest, tek je njegovo istočno parkiralište prenamijenjeno u poslovnu zonu. Uz zapadni rub Velesajma rezerviran je prostor za stadion.

Kajzerica ostaje naselje individualne izgradnje, novost je tek planirana izgradnja škole. Južno od tog naselja izgradit će se novi kompleks URIHO-a i hrvatsko-njemačko-francuska škola te vrtić. Siget dobiva velik park, a južno od njega u Podbrežju iduće godine počinje izgradnja naselja po Zagrebačkom modelu stanogradnje.

Naseljima između željezničke pruge i obilaznice – Botinec, Otočec, Glogovec i Sveta Klara – novi GUP ne donosi velike promjene. Kao i do sada prevladavat će obiteljske kuće i poljoprivredne parcele. Jedina velika poljoprivredna parcela koja će postati građevinska, nalazi se pokraj Brezovičke ceste u Botincu, a površine je 20 hektara.

Naletilićeva ulica produžit će se na jugu do obilaznice, a na sjeveru sve do Save i mostom dalje prema Jarunu. U Otočcu je planirana izgradnja nove škole.

Beton umjesto cvijeća
Najznačajnije će se izmijeniti prostor omeđen Savom, kanalom Sava-Odra i Jadranskom avenijom. To će biti velika turistička zona s golf terenima, hotelima, lječilištem, sportskim terenima i bazenima, a u planu je i dovršetak Sveučilišne bolnice.

Građevinska parcela postaje i bivši rasadnik Zrinjevca pokraj Jadranskog mosta. Naselje Blato postaje mješovita, pretežno stambena zona. Baš zbog toga ondje će se graditi dvije nove škole i jedan vrtić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije