Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagrebačka politika

Novi sukob: Tržnice u minusu jer posao ide obrtnicima

tržnica
Marko Lukunić/PIXSELL
02.11.2012.
u 08:42

Ako Grad želi postići bolju cijenu, onda mora raspisati javni natječaj da se i Tržnice mogu barem natjecati, objasnio je sindikalist Iveković.

Bojkot Holdingove podružnice Tržnice i sve bolja suradnja s Obrtničkom komorom Zagreb, ukratko su trenutačne smjernice politike gradonačelnika Milana Bandića kada je riječ o davanju u zakup javnih površina za prigodnu blagdansku prodaju. Na taj su način, ističe sindikalist Mario Iveković, Tržnice Zagreb proteklih godina ostale bez 20 milijuna kuna prihoda.

Legitimno se natječu

Iz Tržnica su kazali da su ove godine tražili da im se dopusti organiziranje štandova za Uskrs, Veliku i Malu Gospu, blagdan Svih svetih, advent, te da organiziraju i božićnu prodaju borova.

– Još 9. veljače uputili smo zahtjev za lokacije za organiziranje prigodnih prodaja tijekom 2012. godine, ali Povjerenstvo za davanje u zakup nije odobrilo nijedan – kazao je Alen Lohert iz Tržnica. Zbog takve politike Tržnice će ovu godinu završiti sa 2,3 milijuna kuna manjka što je, smatra Iveković, nedopustivo.

– Posao se izravno dogovara s Obrtničkom komorom bez javnog natječaja, a bilo bi normalno da taj posao obavlja gradska tvrtka. Ako Grad želi postići bolju cijenu, onda mora raspisati javni natječaj da se i Tržnice mogu barem natjecati – objasnio je Iveković.

Proteklih godina, prije sukoba gradonačelnika s Holdingom, Tržnice su posao dobivale redovito pa su tako za prodaju prigodom blagdana Svih svetih, u razdoblju od 27. listopada do 2. studenog 2010. godine, za taj posao Gradu platile 84 tisuće kuna. Zanimljivo je da je isti posao ove godine dobila Obrtnička komora, također za 84 tisuće kuna, odnosno ni kunu više od Tržnica.

– Gradonačelnik Komori nije dodijelio nijedan posao, već se legitimno natječemo s ostalim pravnim osobama u interesu zaštite i razvoja obrta. U rujnu smo uputili Povjerenstvu zahtjev da organiziramo prigodnu prodaju u povodu blagdana Svih svetih i ono nam je to i odobrilo – kazao je Ivan Obad, predsjednik Komore.

I adventski sajam

Istaknuo je da su potom na javnom natječaju 23. listopada organizirali zakup 150 prodajnih mjesta po starim cijenama. Već smo prije pisali da je Komora od Grada dobivala lokacije u Gajevoj i Bogovićevoj za postavljanje ugostiteljskih objekata čiji je zakup potom produljivala i ubirala zaradu, dok se u gradsku blagajnu od samog najma lokacije slio mali ili nikakav novac. Komora je od Grada ove godine dobila i dozvolu za organiziranje adventskog sajma.

>>Obrtnici od Zg-Tržnica dobivaju dvostruko više od uloženog?

Komentara 9

RP
rođen_prekjučer
10:51 02.11.2012.

vidim da je zagreb u problemima, pa mi sisčani vam želimo pomoći. evo dati ćemo vam našu vlast i gradsku i županijsku, za par mjeseci bit će te uzoran grad poput siska. u tom periodu ne znam kako će sisakk preživjeti bez njih ali snaći ćemo se nekako.

Avatar nekakav
nekakav
11:20 02.11.2012.

nek se prilagode novim uvjetima na tržištu! u čemu je problem? nisu dobili prostore... za 84 iljade... hm, pa nek u sklopu reorganizacije holdinga, koji ima tako jako lijepo posloženu upravu i poslvoanje, odnosno prave ljude, nek tamo izvole iznaći rješenja. sad će bandić biti kriv za svaku lipu koju oni nisu mogli i znali zaraditi.

JA
Jaximus
09:51 02.11.2012.

SDP i njhov bivši gradonačelnik Bandić vode Zagreb u propast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije