Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iskoristili

Novcem EU sagradili vrtiće, centre za mlade i obnovili rasvjetu

sveti ivan zelina
Borna Filić/PIXSELL
09.07.2013.
u 17:00

U Zelini pripremaju Zelingrad, tematski park koji bi se financirao iz EU. Zaprešić je do sada iskoristio 228.018,48 eura.

Milijuni eura – konačna je računica nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Naime, pet gradova u Zagrebačkoj županiji – Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina. Samobor, Zaprešić i Sveta Nedelja gradovi su koji su iz pretpristupnih fondova EU u prosjeku realizirali po dva projekta, a dobiveni novac utrošili u izgradnju centara za mlade, društvenih domova, rekonstrukciju javne rasvjete, očuvanje kulturnih dobara i čitav niz drugih projekata te tako upotpunili živote u svojim zajednicama.

Milijarde eura na računu 

Punopravnim članstvom gradovima i županiji otvaraju se nove mogućnosti – na računu je za naše projekte spremna milijarda eura. Godišnje. Tako sve do 2020. godine! No, pokušali smo istražiti jesu li spremni gradovi, odnosno imamo li pripremljene planove kojima ćemo iskoristiti novac koji se nudi. 

– U planu je do kraja 2013. povući 50 tisuća eura. Dosad smo proveli dva projekta energetske učinkovitosti – poručuju iz Ivanić Grada ne skrivajući da su ih u pretpristupnim fondovima odbili čak deset puta. Grad Sveti Ivan Zelina iskoristio je nešto više od četiri milijuna kuna koje je uložio u vrtić „Proljeće“, projekt „Stepinčev put“, ali i za uređenje društvenog doma u Nespešu. 

Jelačićevi dvori 

– Sada pripremamo projekt tematskog parka „Zelingrad“. To je ono što želimo financirati iz fondova EU – poručuju.

Zaprešić je do sada iskoristio 228.018,48 eura. 

– Planiramo obnoviti Jelačićeve dvore, perivoj i zgradu đačkog doma. Pripremljen je projekt obrazovnog centra koji će se graditi na zapuštenom zemljištu, a planiramo sanirati komunalno odlagalište – otkrivaju planove. Sveta Nedelja bori se za novac kojim će sagraditi ceste, kulturni centar vrijedan četiri milijuna eura, a do kraja godine planira povući milijun eura. Samobor pak iz fondova radi na sustavu odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, sanaciji odlagališta Trebež te gradnji željezničke pruge za prigradski promet.

>>Jastrebarskom 100 mil. kuna iz EU fondova za projekt pročišćivača

>>\'U 7 godina imamo pravo izvući čak 8,3 milijardi eura iz EU-a\'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije