Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ponavljaju se problemi

Nova zbrka oko besplatnog pokaza

ZEt
Foto: Jakov Novak
04.01.2014.
u 16:41

U rujnu su, podsjećamo, učenici morali kupiti pokaz za javni prijevoz, iako je prijevoz za njih trebao biti potpuno besplatan.

13. siječnja 2014. počinje novo školsko polugodište i ponovno su na vidiku problemi s besplatnim prijevozom za srednjoškolce, piše Kronike VG.

Ugovor nije potpisan

U rujnu su, podsjećamo, učenici morali kupiti pokaz za javni prijevoz, iako je prijevoz za njih trebao biti potpuno besplatan. Cijela se priča ponavlja jer ugovor Županije i Grada Zagreba kao osnivača srednjih škola i prijevoznika još nije potpisan i pitanje je hoće li biti u idućih tjedan dana.

Velikogorički pročelnik za društvene djelatnosti Zvonko Kunić potvrdio nam je kako se ponavljaju problemi sa subvencioniranjem prijevoza sredjoškolaca.

Čeka se novac države

-  Provjerio sam u ZET-u i doznao da zasad nisu potpisani ugovori između osnivača srednjih škola i prijevoznika zbog toga što prijevoznicima nisu plaćene usluge prijevoza za prošlu godinu  -  kaže Kunić.

Besplatan prijevoz realizira se nakon što Vlada Republike Hrvatske putem resornog Ministarstva osnivačima uplati 75 posto subvencioniranog novca, a ostatak Grad Velika Gorica iz kojeg ističu kako su oni svoj dio posla učinili.

-  Odlukom gradonačelnika Dražena Barišića Grad Velika Gorica će svojim srednjoškolcima sufinancirati 25% iznosa cijene mjesečne učeničke karte, za prijevoz ZET-om i Hrvatskim željeznicama. Kako Vlada Republike Hrvatske financira 75% cijene mjesečne učeničke karte, to znači da je osiguran besplatan prijevoz za velikogoričke srednjoškolce  -  stoji u priopćenju Grada.

Prijevoz velikogoričkih srednjoškolaca za sada je tako subvencioniran samo s 25 posto. Ako u idućih tjedan dana država osnivaču srednjih škola uplati preostalih 75 posto subvecija, uslijedit će potpisivanje ugovora s prijevoznicima i učenici će na prodajnom mjestu prijevoznika moći podići potpuno besplatni pokaz. To je, međutim, za sada neizvjesno.

-  Sve dok im se ne plati dug iz prošle godine, prijevoznici ne žele potpisati novi ugovor, barem su mi tako rekli u ZET-u  -  ističe Zvonko Kunić koji napominje kako se ponovno javlja problem s realizacijom besplatnog prijevoza za srednjoškolce.

Financijski izdatak

U slučaju da na vrijeme ne dođe do sporazuma, kao što je to bio slučaj u rujnu prošle godine, srednjoškolci će ponovo morati kupiti pokaz koji će im biti refundiran tek nakon potpisivanja potrebnog ugovora osnivača i prijevoznika. To je mnogim obiteljima veliki financijski izdatak, na što nas je još u rujnu upozorila učenica trećeg razreda velikogoričke Ekonomske škole Ivana Đurašin, čija je prijateljica za pokaz na relaciji Suša-Velika Gorica trebala platiti čak 650 kuna.

Ako se opet dogodi ovakav scenarij, sačuvajte račun jer bez njega nećete dobiti povrat novca.

>> Osobe s invalidnošću po pokaz i na kiosk

Ključne riječi

Komentara 3

JH
Jasna Horvat
20:10 04.01.2014.

Hoće. Naravno da će biti potpisan. I pasti će još cijene parkinga, oni žbiri oko kvatrića će pogasit kamere. grade se bazeni u kozari boku, sesvetama i dubravi, Jer, dolaze nam izbori. Mikija za precednika. Još ako pred izbore padne snijeg, pa se sve to preko noći poždere, pa se po Bosni puže i gura vijenac po groblju.. Pa da pjevamo Dolazi nam Car... Hajle selasije, car afrike i azije...

DJ
djimna
10:21 05.01.2014.

Pa nek im Žužić plati prijevoz.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije