Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ujedinili se gradski zastupnici

Nova stranka NLTS: Prioritet nam je sve što muči naše susjede

Zagreb: Tomislav Stojak i Vito Andrić na predstojeće lokalne izbore idu s nezavisnom listom
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
28.04.2021.
u 15:14

U bitku za mandate u Gradskoj skupštini ide i Nezavisna lista Tomislava Stojaka, okupljaju i ljude za četvrti i mjesne odbore

Jedan je bivši član HNS-a koji je iz stranke izišao nezadovoljan njenim stanjem. A drugi se iz istih razloga nedavno iščlanio iz HSLS-a. Zajedničko im je to da su donedavno bili zastupnici u Gradskoj skupštini koji su često imali slična razmišljanja i stavove. Pa su stoga Tomislav Stojak i Vladimir Andrić na iduće lokalne izbore odlučili ići sa zajedničkom listom za gradski parlament. Točnije, osnovali su i registrirali stranku Nezavisna lista Tomislav Stojak (NLTS) na kojoj će okupiti 47 ljudi. Trenutačno razgovaraju, kažu, i s dosadašnjim kolegama iz Skupštine, a bit će na listi i oni koji su već bili vijećnici u mjesnim odborima ili gradskim četvrtima.

Moguće postkoaliranje

– Odnosno, to su dokazani ljudi, koji već imaju svijest kako Grad funkcionira – kaže Stojak, kojemu je tako na listi i Hrvoje Sedmak, donedavni predsjednik MO-a Medveščak, također bivši HNS-ovac. Slogan im je “Bolji Zagreb”, a žele, kažu, biti korektiv gradskoj vlasti i raspravljati argumentima. Fokus programa bit će im pak na jačanju sustava obrazovanja, kulture i sporta, suradnji s poduzetnicima i obrtnicima, ali i reformi mjesne samouprave.

– Trebalo bi smanjiti broj MO-ova i četvrti te im dati veće ovlasti, veći budžet, pa i mogućnost da za dio manjih radova na svome području, poput asfaltiranja cesta ili uređenja parkova, sami raspisuju natječaje i biraju izvođače – ističe Andrić. Trebalo bi i modernizirati škole kako bi bile sigurnije, smatraju, a i osigurati jednosmjensku nastavu, ali i dvosmjenski rad vrtića. Zalagat će se i za ulaganje u sportske objekte, ali i muzeje, kazališta i knjižnice.

Razmišljali su i da idu u utrku za čelnog čovjeka Zagreba, pri čemu bi kandidat bio upravo Stojak, no, kaže, za to ipak nije bio spreman.

– Bit će prilike i na idućim izborima, sada smo fokusirani na to da ponajprije “dobijemo” mjesne odbore i četvrti za koje smo sastavili liste neovisno o stranci, kao nezavisni – kaže Stojak. Dodaje i da su oni, za razliku od drugih koji se žele okušati na izborima, realni kad su posrijedi obećanja koja mogu dati svojim biračima.

28.04.2021., Zagreb - Tomislav Stojak i Vladimir Andric, nositelji Nezavisneliste Tomislav Stojak, predali su izbornom povjerenstvu potpise za kandidaturu za Gradsku skupstinu Grada Zagreba. Photo:Zeljko Lukunic/PIXSELL
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

– Ono što je zajedničko svim kandidatima za gradonačelnika jest da nitko nije rekao pravu istinu: da je gradska uprava u toliko lošoj financijskoj situaciji da se u sljedećim godinama ne mogu obećavati nikakvi kapitalni projekti, već će biti dovoljno tek da se “održava hladni pogon” – ističe Stojak. Napominje i da na izbore žele izići sami, no prođu li u Skupštinu, razmišljali su o koaliciji.

– Ne dolazi u obzir suradnja sa strankama radikalne ljevice ili desnice, kao ni s onima koji su 20 godina bili uz gradsku vlast – kaže Stojak i dodaje da se nikome neće nuditi. No smatraju da najveće šanse da postane gradonačelnik ima i trenutačno najveći favorit Tomislav Tomašević iako se ne slažu s nekim dijelovima njegova programa.

Poučak semafora

– Primjerice, dok govori o Zagrebačkom holdingu, kaže da bi se svi poslovi u Gradu trebali odrađivati uz korištenje vlastitih kapaciteta, čime zatvara vrata privatnom sektoru – kaže Stojak.

Oni će biti, naglašavaju, zastupnici koji slušaju Zagrepčane, kao što su to i dosad bili u svom okruženju jer, govore, treba se fokusirati i na najprizemnije probleme susjeda.

– Mene je, recimo, nedostatak semafora kod kazališta Mala scena potaknuo da se počnem baviti politikom. Takve stvari treba rješavati – ističe Sedmak.

Ako i ne uspiju u borbi za Skupštinu, kaže Stojak, spremni su krenuti “od početka”, odnosno od najniže razine lokalne samouprave, mjesnih odbora i četvrti.

– Poanta je biti tu za građane dobili mi mandat u Skupštini ili ne, dan nakon izbora susrest ćemo se sa susjedima i raditi na tome da u našem kvartu život bude bolji – zaključuje Stojak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije