Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRORAČUN 2009. Gospodarska kriza zaustavila sve kapitalne gradske projekte

Ništa od Rukometnog doma, mostova i cesta

13.11.2008.
u 00:53

Neće biti ništa od izgradnje Rukometnog doma na Sveticama koji se trebao početi graditi još ljetos!

Bandić ipak obećava
Od dva pouzdana izvora iz Holdinga i Poglavarstva doznajemo da je projekt težak 240 milijuna kuna stopiran na neodređeno vrijeme, s ne malom mogućnošću da to znači zauvijek. Prošli mjesec pravo i obvezu građenja Rukometnog doma Poglavarstvo je s Grada prebacilo na Holding, zbog čega je, kako doznajemo, vrh te tvrtke doslovno poludio.

Prvotna ideja bila je da Grad i Vlada popola financiraju izgradnju, a nakon što je obveza turnuta Holdingu, priča je trebala biti sljedeća: Rukometni dom svojim će novcima izgraditi Holding, koji bi ga 15 godina rentao Gradu i Vladi, a oni bi najamninu plaćali popola. Naš izvor iz Poglavarstva tvrdi da se s odustajanjem od tog projekta složio i premijer Ivo Sanader, što je Milan Bandić jedva dočekao, svjestan da je pitanje bi li ga Holding uopće uspio financirati. Holding nema toliko slobodnog novca a, kako doznajemo, ne pada im na pamet dizati kredit.

Nedavno im je smanjen kreditni rejting što znači da bi, ako bi uopće i dobili kredit, on bio vrlo skup. Lako za rukometnu dvoranu. Sljedeće godine Grad će morati odustati od svih većih i dugo obećavanih projekata. Izgradnja mosta Jarun, koja je trebala početi ljetos, neće ni početi, ništa neće biti ni od početka izgradnje mosta Bundek, ni od produžetka Avenije Vukovar prema Sesvetama, ni od rekonstrukcije Remetinečkog rotora, ni početka izgradnje nove ZET-ove remize u Blatu, ni od proširenja Slavonske avenije u cijeloj dužini, ni od dovršetka izgradnje punog profila Radničke ceste od Slavonske avenije do Domovinskog mosta, što se već godinama najavljuje...

– Spojiti ćemo dva dijela Branimirove. Iako će nas otkup parcela na tih 298 metara stajati 40 milijuna eura, to će biti riješeno iduće godine. Denivelirat ćemo i Slavonsku aveniju na dva mjesta - na raskrižju s Ulicom Ljudevita Posavskog i Čulinečkom - a dovršit ćemo i preostalu dionicu Radničke ceste – rekao je gradonačelnik Milan Bandić nakon jučerašnjeg Poglavarstva.

Demantira ga sadržaj prijedloga proračuna za 2009. godinu. Iako iznosi osam milijardi kuna i za pet je posto, odnosno 380 milijuna kuna bogatiji od ovogodišnjeg proračuna, on je, kako kaže gradonačelnik socijalni, ali ne i razvojni. Taj višak od 380 milijuna kuna “pojest” će 263 milijuna kuna koje će iduće godine Grad morati platiti Holdingu za rente vrtića, škola, hitne i drugih javnih ustanova koje su gradili umjesto Grada, jer u lanjskom proračunu za to nije bilo novca.

900 milijuna za prijevoz
Umjesto za razvoj Grada 900 milijuna kuna subvencija dat će ZET-u i HŽ-u za besplatan prijevoz đaka, studenata, nezaposlenih, udovica branitelja, umirovljenika... Kriza će najviše pogoditi Ured za izgradnju grada koji će od 2,56 milijardi kuna moći tek 100 milijuna kuna investirati u izgradnju novih prometnica, što je više no dvostruko manje nego ove godine. Tih sto milijuna bit će dovoljno tek za uređenje raskrižja Slavonske i Ljudevita Posavskog.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije