Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog epidemiološke situacije

Ništa od omiljene vinogradarske manifestacije: Otkazuje se Vincekovo u Svetom Ivanu Zelini

Sv. Ivan Zelina obilježio Vincekovo u kuriji Omilje
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/5
18.01.2022.
u 10:27

Na Vincekovo, vinogradari tradicionalno pohode vinograde i simboličnim orezivanjem trsova objavljuju početak radova u vinogradima.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, otkazuje se ovogodišnje Vincekovo u Svetom Ivanu Zelini planirano za 22. siječnja, priopćili su iz tamošnje Turističke zajednice. Velik broj izvođača je otkazao svoje nastupe, objašnjavaju pa jednostavno nemoguće održati manifestaciju onako kako je ona planirana. Sljedeću priliku za tradicionalni obilazak trsja i feštu imat će tek u 2023. godini. 

Na Vincekovo, vinogradari tradicionalno pohode vinograde i simboličnim orezivanjem trsova objavljuju početak radova u vinogradima. Orezani se trs potom obredno poškropi - "krsti" starim vinom te se izvjese kobasice, koje znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom. Svog zaštitnika, Sv. Vinka, vinogradari mole za još bolji urod u ovoj godini i da im čuva vinograd od zime, mraza, kiše, tuče, bolesti, štetnika i svega drugog što vinogradu može naštetiti. Odrezane grančice vinove loze vinogradari odnose doma, gdje na toplom propupaju i pojave se sitni ˝grozdići˝ prema kojima vinogradari predviđaju kakva će biti ovogodišnja berba.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije