Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sava na Kajzerici

'Nismo vidjeli da se ovakva poplava dogodila još od katastrofe iz 1964.'

16.10.2015., Zagreb - Stanari Cimermanove ulice i Juzne obale koji se nalaze neposredno uz nasip rijeke Save, ponovno poplavljeni. Podzemne garaze pune se vode, a vatrogasne postrojbe ispumpavaju vodu.  Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/5
17.10.2015.
u 16:42

Stanari viđaju i divlje patke kako plivaju u dvorištima koja postanu jezera

Stanare na južnoj obali Save dočekao je jučer ujutro prizor kakav nisu vidjeli još od katastrofalne poplave 1964.

–Uvijek kada znamo da se spremaju veće oborine odvezemo aute izvan garaža, jer znamo da će se uskoro prilaz zgradi pretvoriti u olimpijski bazen – rekla je Željka Vidović, stanarka poplavljene ulice na Kajzerici.

Šahtovi dupkom puni

Problem preuskih cijevi za odvod vode s ceste, kaže, traje već godinama, a iako je kvart lani "posjetila delegacija iz Grada i Vodovoda, ništa se nije promijenilo".

–Susjedima je krenula propuštati voda u kuće oko 6 ujutro, a mi smo upozoravali Ministarstvo graditeljstva na problem još prije 15 godina kada su postavljali kanalizaciju koja ne funkcionira – požalio nam se Franjo Mance koji tu živi od 1967. i pokazuje nam dupkom pune šahtove. Vatrogasci su u ulicu došli oko 8 sati, a upravo zbog kanalizacije ispumpavanje je sporo teklo pa su bili prisiljeni vodu odvoditi u Savu. Budući da su do jučer u podne, nakon 24 sata, izvršili 60-ak intervencija, stanovnici uz nasipe su i prije njih sami djelovali.

–Čim smo primijetili da nam je voda počela ulaziti u kuću podigli smo namještaj pa nema veće štete, priča nam Marinka Kalinić koja živi uz Južni nasip od rođenja i ne vidi zasad rješenja osim da se stare kuće sruše i na njihovu mjestu sagrade nove.

Ipak, ni novije kuće u blizini nisu pošteđene, a u dvorištima im se zbog nagiba ceste voda prelijeva u dvorišta i pretvara ih u mala jezerca na kojima su čak divlje patke, slobodno plivaju između autiju zarobljenih u lokvama. Vatrogasci koji su ispumpavali vodu iz podruma i garaža ispod prizemlja kažu nam da je negdje vodostaj i iznad metra, a u tri sata uspjeli su ga spustiti za možda 10 centimetara.

S druge strane Save, kod Trnjanskog nasipa, stanari govore da nisu imali problema s poplavama.

Grad ih ignorira?

– Nekad su livade uz cestu znale poplaviti, ali nakon što je ugrađen novi kanal sve je u redu – kaže Natalija Gašler, tamo već 15 godina.

I dok je predsjednik vijeća gradske četvrti Trnje Ivan Bare zadovoljan, držeći da osim nadogradnje pojedinih dijelova sustava zaštite od poplava nisu potrebni veći zahvati, na Kajzerici šef vijeća četvrti Novi Zagreb-zapad Željko Fiolić kaže da su još prošle godine u Ured gradonačelnika slali popise lokacija u opasnosti od poplava, ne dobivši odgovor.

-–Nakon ignoriranja gradske uprave odlučili smo u suradnji s podružnicom ViO pokrenuti vlastitih desetak projekata nadogradnje sustava oborinske odvodnje i nadamo se da će biti gotovi do kraja iduće godine - kaže Fiolić.

Komentara 1

KN
knezevic3d
08:33 18.10.2015.

a na toj kajzerici kvadrat i najam stana skuplji nego u centru grada......a barustina ziva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije