Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smanjen budžet

Nezavisna kulturna scena bori se za život

Miljenka Buljević i Emina Višnić
Martin Pulić
29.03.2010.
u 18:13

Vladimir Stojsavljević iz Gradskog ureda za kulturu kaže da je za smanjena sredstva odgovoran Slavko Kojić iz Gradskog ureda za financije.

Preživljavanje nezavisne kulturne scene dovedeno je u pitanje – upozorava Miljenka Buljević, predsjednica Saveza za centar za nezavisnu kulturu i mlade koji objedinjuje 32 zagrebačke udruge.

Bez grijanja i ventilacije

Problem je u gradskom budžetu za nezavisnu kulturu koji je u ovoj godini srezan za 25,8 posto u odnosu na proteklu godinu kad je iznosio 88 milijuna kuna. Za program javnih potreba u kulturi, odnosno ustanovama kojim je osnivač Grad budžet je smanjen oko 3,5 posto, sa 489.391 na 472.340 milijuna kuna, od čega čak 300 milijuna ide na plaće i rashode 1820 zaposlenih. Ukupni budžet za kulturu smanjen je sa 577.46 na 537 milijuna kuna.

Emina Višnić, predsjednica Centra za nezavisnu kulturu i mlade, koji služi kao logistička platforma nezavisnoj sceni ističe da su u zgradi “Jedinstva” koju Centar koristi loši uvjeti za rad.

– Na raspolaganju imamo veliku dvoranu od 400 četvornih metara, malu od 80 te još 100 četvornih metara, ali nemamo grijanje, ventilaciju, pozornicu, stolce... Grad se mora početi odnositi prema ovoj ustanovi kao i prema drugima te osigurati osnovne uvjete za rad. Milijun i pol kuna trebalo bi nam za to – kaže Emina Višnić.

– Nekom se skine 25 posto, a nekom tri posto. To nema veze sa zakonskom obvezom! Vi meni kažete da se od 150 milijuna kuna ne može naći novca za spas nezavisne scene? - upitao je Jasen Mesić u četvrtak na sjednici Odbora za kulturu Vladimira Stojsavljevića iz Gradskog ureda za kulturu.

Prebacio odgovornost

Stojsavljević je prebacio odgovornost za rezanje budžeta na Slavka Kojića, pročelnika Ureda za financije i Gradsku skupštinu.

– Ne sviđa mi se da Kojić odlučuje o programima kulture – zaključio je predsjednik Odbora za kulturu Zvonko Maković i najavio sastanak odbora s predstavnicima Ureda za kulturu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije