Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagreb

Nemar Grada: Bez obje noge morao puzati do WC-a i kade

Sopnica Jelkovec
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
24.03.2010.
u 08:00

Stopostotni invalid vene u neprilagođenom stanu u Sopnici koji je dobio od Grada.

S amputiranom natkoljenicom jedne i potkoljenicom druge noge, dva prsta šake i dijagnozom PTSP-a, hrvatski dragovoljac Dragutin Cehman traži da mu ostane barem dostojanstvo.

Ne može ni na terasu

Od Grada Zagreba je u studenome prošle godine dobio na korištenje stan u Sopnici Jelkovec. Stan koji nimalo nije prilagođen osobi u invalidskim kolicima.

– S kolicima nisam mogao ući u kupaonicu, jer su vrata bila preuska. Pred kupaonicom silazio sam s kolica i puzao do WC-a i kade da obavim fiziološke potrebe. Sad sam skinuo držače za kolica s kotača da prođem kroz vrata koja sam dodatno izdubio na vratnicama – priča Dragutin. Tu nije kraj problemima. Stan ima i veliku terasu koju Dragutin gleda samo kroz staklo, jer na nju ne može u kolicima.

– Na ulazu iz dnevne sobe na terasu postavljen je zidić visine 30 centimetara, koji s kolicima nikako ne mogu preskočiti – opisuje Cehman.

Odgovor iz Grada

Iako je prilikom preuzimanja stana (za koji je zahtjev predao prije tri godine kao stopostotni civilni i 40-postotni vojni invalid s lošom obiteljskom situacijom) morao potpisati potvrdu da ne traži preinake u njemu, jer Grad Zagreb nema stanove za invalide, Dragutin Cehman ipak se osjeća nasamarenim.

– Potvrdu sam potpisao u prisutnosti doktora u bolnici Vrapče, odakle sam se i uselio u stan. Ipak, pod preinakama sam mislio da se to odnosi na sanitarni čvor, odnosno njegovu prilagodbu invalidu – kaže Dragutin, koji u stanu svakodnevno “vene”, jer iz njega ne može bez držača za kotače na kolicima.

Žalbe gradskim službama rezultirale su odgovorom iz Ureda za imovinsko-pravne poslove da mu se vrata na kupaonici mogu proširiti samo ako se iz nje makne umivaonik.

Komentara 18

AM
amarila
18:07 29.03.2010.

Kad bi isli istrazivati koliko je radova obavljeno na stanovima i kucama nase politicke elite i to na racun drzave svi bi ostali bez rijeci a obicnom covjeku se broji svaka kuna i na njemu se spara!

CO
covjek
08:47 24.03.2010.

Koji genijalci u Uredu za imovinsko-pravne poslove! Pa je li palo kome na pamet da se proizvode i uži umivaonici,a koliko vidim ovdje bi i 10 cm jako puno značilo.Grozim se na činjenicu da se ovako odnosi prema invalidu i još k tome mu se lakonski odgovara.Netko u gradskoj vlasti bi mogao dići dupe i pomoći čovjeku koji nakon ratišta mora ratovati s preprekama u stanu,i što je najodvratnije,bezobraznom birokracijom.

AM
amarila
17:55 29.03.2010.

Pa zar je to tesko napraviti par preinaka da se covjeku osigura normalan zivot ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije