Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prislina naplata

Nema više tolerancije za neplatiše, Bandić šef utjerivača dugova

milan bandić, jelena pavičić vukičević, miodrag demo, slavko kojić (1)
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
10.09.2014.
u 09:30

Ured za financije još broji koliko imaju nenaplaćenih potraživanja, a Povjerenstvo za praćenje provedbe naplate prihoda će nastojati naplatiti svaku kunu koja pripada Gradu

Loša financijska situacija koja se nadvija nad Grad, s obzirom na to da će im zbog odluke Vlade o uvođenju novih poreznih razreda proračun biti manji za 12 posto, odnosno oko 840 milijuna kuna, nagnala je gradonačelnika Milana Bandića da osnuje Povjerenstvo za praćenje provedbe naplate prihoda.

Očigledno je da Grad više neće imati tolerancije prema neplatišama te će utjerivati svaku kunu koja mu pripada. O važnosti naplate govori i što je na čelo Povjerenstva gradonačelnik Bandić imenovao sebe. Naplatiti dugove gradskom je proračunu od nemjerljive važnosti jer su, prema istraživanju Instituta za javne financije, potraživanja Zagreba 2011. godine bila 3,2 milijarde kuna.

Naplati li Grad samo trećinu tih potraživanja neće morati brinuti što će izgubiti novac zbog najavljene Vladine odluke. No pitanje je je li podatak o potraživanjima točan, jer Grad kontinuirano otpisuje dugove koje ne može naplatiti, a od Grada nismo uspjeli dobiti informaciju koliki je nenaplaćeni iznos.

U Uredu za financije još zbrajaju dugove nastale na 52 različita potraživanja koja ima Grad (od komunalnog doprinosa i komunalne naknade do poreza i spomeničke rente), a ranije im je i Državna revizija prigovorila jer ne vode evidenciju o nenaplaćenim potraživanjima. Cilj Povjerenstva je i poboljšanje suradnje s Poreznom upravom, “osobito uz izvještavanje i informiranje Grada Zagreba o obveznicima koji nisu podmirili dospjele obveze, iznosu nepodmirenih obveza te poduzetim mjerama radi njihove naplate”.

>>Kako se najbezbolnije riješiti viška zaposlenih - poticati radnike na mirovinu

Komentara 6

DU
Deleted user
14:17 10.09.2014.

A kakve su to kvalifikacije zaposlenih u Holdingu i gradu Zagrebu, da samo Bandić treba gurnuti nos u sve i da se bez njega ne zna i nemre ništa napraviti! Alo, smo mi Zagrepčani pri sebi?

AN
antikamen
14:21 10.09.2014.

na ovoj slici se baš dobro očitava "misao iz pogleda" koju je uočio kipar kršnjavi,autor izuzetne biste...

Avatar divide et impera
divide et impera
21:52 10.09.2014.

Zar opet nedostaje novaca za projekte u Poganoj Vlaki i "bratskim mjestima" u republici šumskoj?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije