Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Holding u akciji

Nema više prevrtanja kontejnera danju i noću, kazna do 2000 kuna

kontejner
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
22.02.2016.
u 15:00

Tvrtka gubi milijune na ukradenom papiru, ali još više novca troši na popravke kontejnera za papir, plastiku, staklo i tekstil. Sankcija onima koji od krađe rade “biznis”, ne i za siromahe

Kopanje po spremnicima za papir, plastiku, staklo i tekstil uskoro bi moglo biti zabranjeno, ali i kažnjivo. Naime, ako Gradska skupština prihvati prijedlog gradonačelnika, onaj koga se uhvati da vadi boce ili tegle iz zelenog zvona za staklo ili pak prevrne plavi kontejner kako bi izvukao papir može na licu mjesta očekivati kaznu od 2000 kuna.

Time će, nadaju se u Gradu i Holdingu, između ostalog stati na kraj kradljivcima papira koji Čistoći godišnje otuđe 3,5 milijuna kuna.

Vrlo oprezni u naumu

Izmjena odluke planira se uvesti jer se kradljivce može zateći kako bez obzira na mjesto i vrijeme prevrću kontejnere i danju i noću, no policija rijetko kada reagira. Naime, kradljivci su i oprezni pa vrijednost otuđenog kontejnera ne prelazi 1000 kuna, što je šteta ispod koje policija ne kreće u proces kažnjavanja jer je vrijednost kontejnera punog papira od 300 do 600 kuna.

Foto: Arhiva VL

Foto: Arhiva VL

Ako odluku podrže zastupnici, kazne će moći pisati i komunalni redari pa se u Holdingu nadaju da će zaustaviti organiziranu krađu. Potvrdili su da je ovaj prijedlog tek jedan u nizu akcija koje je predložio novooformljen tim koji radi na akcijskom planu sprečavanja krađe papira i oštećenja spremnika na ulicama.

Dojavite nam! Čistoća će reklamirati broj telefona i mail adresu kako bi im građani mogli odmah otkriti lopove ili ih pak uslikati i proslijediti dokaze

– Polovicu gubitka imamo zbog krađe papira, a polovicu zbog štete na spremnicima koju naprave kradljivci. Tako umjesto čistog dobitka tvrtka ima gubitak – kazali su iz Holdinga. Prema statistikama, više od 60 posto spremnika za papir od njih oko 1000 stalno se zbog toga mora popravljati. Iz Holdinga su naveli i da su prevrnuti i oštećeni kontejneri i ruglo grada te da se demotivira građane koji odvajaju otpad.

Organizirane skupine

– Isključivo radnici Čistoće imaju ovlasti prazniti kontejnere za papir, ali i plastiku, staklo i tekstil, a s tvrtkom Unijapapir imamo ugovor za otkup papira i to po trenutačnoj tržišnoj cijeni od 44 lipe po kilogramu – naveli su iz Holdinga. Osim uvođenja kazni za krađu, planiraju i putem medija ponavljati broj telefona i mail adresu na koje će ih građani moći alarmirati te slati fotografije. U akciju žele animirati i vozače ZET-a te djelatnike Zagrebparkinga i Zagrebačkih cesta koji su stalno po terenu da također dojave krađu.

– Kao što sam istaknuo i u Gradskoj skupštini, Čistoća je od 2008., kada su krađe papira počele, uz prosječnu cijenu od 40 lipa na ukradenom papiru izgubila najmanje 30 milijuna kuna. Vrijeme je za konačan obračun s organiziranim skupinama koje kradu papir iz spremnika i zato pozdravljam akcijski plan uprave Holdinga jer je svaka kuna u prihodu i te kako važna – kazao je Alen Ostojić, član spomenutog tima.

Komentara 16

LA
like_a_boss
17:48 22.02.2016.

Kaj je tako teško reći da su to cigani. Oni su zaštićeni kriminalci. Oni jedini mogu bez sankcija krasti, voziti neregistrirana vozila, koristiti novorođenčad kad prose na semaforima na +40 ili na -10, ne plaćati nikakav porez, mučiti životinje...

Avatar dr. Evil
dr. Evil
17:55 22.02.2016.

...tamnoputi su, slabo govore hrvatski i primaju barem 7-8 djecjih doplataka...jesam pomogao?

CV
cvijece
18:09 22.02.2016.

Ključ rješenja su oni koji otkupljuju i ne pitaju otkuda tim ljudima papir,poklopci šahtova,cijevi,oluci... a i OIB donositelja bi trebalo pisati na fakturama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije