Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Održavanje cesta

Nema novca, snijeg će se rjeđe čistiti

'29.10.2010., Zitnjak, Zagreb - Gradonacelnik grada Zagreba Milan Bandic posjetio je podruznicu zagrebackih cesti, centralnu bazu zimske sluzbe. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL'
'Slavko Midzor/PIXSELL'
29.10.2010.
u 20:00

Gradonačelnik Bandić kazao je da je Zagreb među boljima jer u Švedskoj snijeg ne čiste

Kada napada snijeg, ceste u gradu neće se čistiti istim tempom kao prijašnjih godina, ralice će na cestu izlaziti rjeđe. Razjasnilo se to jučer na tradicionalnoj smotri zimske službe.

Soli ima dovoljno

 – Morat ćemo paziti i izlaziti koliko moramo – kazao je gradonačelnik Milan Bandić prisjećajući se svog iskustva iz Švedske.

– U Stockholmu ceste uopće ne čiste. Stave čarape preko cipela i hodaju po ledu. Naša je zimska služba bolja od zapadnoeuropskih gradova. U Beču snijeg čiste šesnaest do dvadeset sati nakon što padne, a mi pet do osam sati nakon što padne – kazao je Bandić ne bi li sugrađane uvjerio da se nemaju potrebe žaliti. Najavio je da će Grad i Zagrebački holding potpisati ugovor o održavanju cesta, no da će "iznos biti za frtalj manji". No, Mijo Bezer iz Ureda za promet bio je detaljniji.

– Prošle je godine Grad održavanje cesta u zimskoj sezoni plaćao 49 milijuna kuna, a sada će taj iznos biti sedam ili osam milijuna kuna manji – kazao je Bezer. Boris Šprem, predsjednik Gradske skupštine, predložio je da se preko mjesnih odbora pokrene organizacija građana koji bi sami čistili snijeg s ulica koje nisu priključene na glavne prometnice.

– U ulici u kojoj živim organiziramo se i sami čistimo snijeg – kazao je Šprem, a Bandić je, pozivajući na vlastiti primjer, pozvao građane da preko mjesnih odbora uzmu i sol.

– Prošle sam godine inicirao da uzmemo dvije vreće soli za posipanje ulica. Uživam posipati ulicu i gledati kako se snijeg topi. Potrošili smo jednu vreću, a drugu, koja je u mojoj garaži, potrošit ćemo ove zime – savjetovao je gradonačelnik. Alen Gospočić, šef Zagrebačkih cesta, kazao je da je 197 ekipa za čišćenje cesta spremno. Samo 25 ekipa su iz Cesta, a ostatak su kooperanti. Zalihe soli su spremne.

– Za trajanja sezone u prosjeku se potroši od dvanaest do šesnaest tona soli. Mi u skladištu imamo pripremljeno 12,3 tona, a još šest i pol tona soli imamo u pričuvi – kazao je Gospočić.

Ostali bez 200 milijuna

Ralice na ceste slat će, najavio je, u skladu s novcem koji dobije, a o formalnom se dijelu ne brine. To je na Gradu i Upravi Holdinga koja, za očekivati je, neće obaviti posao bez ugovora. Holding se "opekao" lani, kada je radio bez ugovora, a Grad mu sada neće platiti 200 milijuna kuna. I nas također. Večernji list 
jednostavno 
zagrebački

Komentara 9

OK
okus
23:54 10.11.2010.

Bandicu ne zvekeci gluposti. Zivim u inozemstvu 20 god. i nikada bas nikada nitko nije hodao u nekakvim carapama prevucenim preko cipela. Navuci ti sebi ako ti trebaju i ne kradi nas novac ako uopce imas jos sto. Ali ti si majstor naci ces uvijek negdje za drmnuti.

XN
xnet0822
20:59 29.10.2010.

Ja znam tko će ga čistiti - naš bivši predstavnik stanara koji ide od birtije do birtije, to će ga naučiti pameti da više ne gleda u čašicu !

JU
Jurek
17:57 01.11.2010.

Bravo !!! Na Grenlandu isto ne čiste snijeg.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije