Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pritužbe građana

Nema karte buke jer je nema tko napraviti

koncert
arhiva VL
17.10.2012.
u 08:00

Novac je u gradskom proračunu osiguran još prije tri godine, ali na natječaj se javio jedan ponuđač i nije zadovoljio

Zakon o zaštiti od buke donesen prije tri godine nije prisilio gradske čelnike da riješe problem koji muči stanare smještene pored velikih javnih površina poput Bundeka, Trga bana Jelačića i slično. Iako je novac u proračunu osiguran, u posljednje tri godine nije se napravilo ništa. Strateška karta buke kao ni točni mehanizmi koji bi se mogli boriti s kršiteljima zakona ne postoje, a o tome se jučer raspravljalo i na skupštinskom Odboru za predstavke i pritužbe sazvanom zbog brojnih pritužbi građana. Tako se za vrijeme održavanja Europskoga nogometnog prvenstva ove godine na Trgu bana Jelačića bučilo do ranih jutarnjih sati, na što su se žalili brojni građani. Probleme su nekima stvarali i koncerti na Štrosu koji su se održavali tijekom cijelog ljeta, kao i održavanje festivala INmusic na Jarunskom jezeru.

– Zakon je donesen prije tri godine, a na temelju njega trebale bi biti donesene i odluke o ograničenjima buke. One nikada nisu donesene i postavlja se pitanje tko je odgovoran za to – kazao je predsjednik Odbora Darinko Kosor. Za problem smatraju odgovornim gradonačelnika i grad koji bi, prema njihovim riječima, trebali biti i novčano kažnjeni.

– Grad i gradonačelnik krše Zakon o zaštiti od buke i za to bi trebali i odgovarati. I 2012. godine osigurano je tri milijuna kuna za rješavanje tog problema, no ništa nije napravljeno – kazao je član odbora Josip Hren.

Inspekcije komunalnog redarstva koje su donekle nadležne za kontroliranje buke rade do popodnevnih sati, pa se članovi odbora pitaju tko će mjeriti buku u noćnim satima kada se najviše građana žali na nju. Iz Grada se pak pravdaju da strateška karta buke ne postoji zbog toga što ni jedan izvođač koji se javio na natječaj nije zadovoljio sve uvjete.

– Pokrenut je niz javnih nabava, no jedini ponuđač koji se javio nije ispunjavao sve uvjete za izradu karte – poručili su.

Ključne riječi

Komentara 1

BO
bolesnodrustvo
09:17 18.10.2012.

U ovom gradu nemate mogućnosti zaštititi se od buke niti u mirnijim kvartovima jer su dozvoljene terase ugostiteljskih objekata tik ispod svih prozora vašeg stana pa ih se usudite otvoriti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije