Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nezadovoljni stanari

Neizdrživa galama cijena je života u strogom centru grada

'31.12.2012., Zagreb - Za dobru atmosferu na doceku Nove godine na Trgu bana Josipa Jelacica bili su zaduzeni Kvartet Gubec i Djani Stipanicev, Prljavo kazaliste te Radio Luksemburg, a gradonacelnik M
Foto: 'Marko Lukunic/PIXSELL'
1/5
06.01.2013.
u 13:15

– Kartu buke su iz gradskog Ureda za energetiku obećali do sredine 2013. Iako se buka ne može izbjeći, mora se stanare donekle od nje zaštititi – smatra Darinko Kosor, predsjednik odbora.

Najluđa je noć u godini. Prljavo kazalište "razvaljuje" na Trgu bana Jelačića u Zagrebu pred desecima tisuća ljudi koji uzbuđeno odbrojavaju do Nove godine.

Zvučni teror

U isto vrijeme, taj prizor sa svojih prozora u očaju promatraju stanari okolnih zgrada. Dok se mase zabavljaju, oni strahuju. Stolovi, stolci, namještaj, kreveti, ormari... sve im, kažu, u stanovima podrhtava. I zidovi propucavaju zbog jačine zvuka sve učestalijih koncerata na glavnom trgu.

– To je zvučni teror! Nisam protiv događanja i koncerata, ali zaista treba postaviti neko ograničenje tih decibela. Sve se trese, kao za vrijeme potresa. Godišnje nam se pojavi 4-5 novih pukotina na zidovima, pa iznova i iznova moramo renovirati – kazala je 56-godišnja Janja Čop koja živi na kućnom broju 4, te istaknula kako stanari imaju u planu pokrenuti peticiju i moliti za pomoć sve nadležne institucije. No, pitanje je tko im može pomoći, jer strateška karta buke, kao ni točni mehanizmi koji bi se mogli boriti s prejakim decibelima – ne postoje. Stubište zgrade su, kaže Janja, stanari renovirali prije četiri mjeseca, da bi ih prvi dan 2013. dočekalo nekoliko novih pukotina na zidovima.

I stanari na kućnom broju 15 ugroženi su bukom od svirki na Trgu.

Stanare zaštititi

– Slike na zidovima se tresu, padaju... Dovoljno je samo reći da ni tepih iduće ujutro nije na svome mjestu zbog podrhtavanja – kazala je stanarka Danica Durbešić.

Iz odbora za predstavke i pritužbe poručuju da primjedbi na buku ima često te je čak organiziran poseban sastanak na koji su pozvani gradski čelnici.

– Kartu buke su iz gradskog Ureda za energetiku obećali do sredine 2013. Iako se buka ne može izbjeći, mora se stanare donekle od nje zaštititi – smatra Darinko Kosor, predsjednik odbora.

>>Ogorčeni čitatelj iz Zagreba: Što toi toi WC-i rade nasred Trga?

>> Život u stanu uz čiji balkon prolazi petlja na Držićevoj...

Komentara 51

EK
ekronomist
13:31 06.01.2013.

evo baš mi suza kanula, što im je teško živjeti na trgu.. najbolje vratit trg republike s dicnim parkingom kao nekada i maknut konja, pa zaboga gledaju mu u stražnjicu 3 zgrade...

BI
billynik
13:32 06.01.2013.

Uvjeren sad da većina vlasnika tih stanova nisu starosjedioci nego oni koji su došli poslije 45.

VA
Valerija007
13:25 06.01.2013.

Jučer sam oko podneva bila na Trgu. Buka jaka, a nije nitko pjevao niti vikao u mikrofon. Ne uspjevam razgovarati s frendicom koju sam srela. Zaključila sam da grad nema tih novaca koje bi mi trebao plaćati kao rentu zbogog devastacije da kojim slučajem imam stan na Trgu. Iskreno suosjećam sa starosjediocima kojima nerazuman gradonačelnik ispod prozora radi stalni dernek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije