Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne žele školu

Neće se ponoviti Dubrovnik, Novi dvori bit će za građane

novi dvori (1)
Foto: Sergej Novosel Vučković/VLM
1/5
03.05.2013.
u 13:23

Nezavisna lista Glas Zaprešića uspjela s inicijativom za referendum, u jesen odluka o koncesiji nad dvorcem

“Bilo je to godine 2013.”, zasigurno će se jednom pjevati u Zaprešiću, koji ulazi u povijest zagrebačke regije kao prvo mjesto u kojem će biti referendum. Nezavisna lista Glas Zaprešića je, naime, u dva tjedna skupila 4417 od nužnih 4285 potpisa sugrađana, koji će se moći izjasniti o ukidanju gradske odluke o koncesiji nad kompleksom Jelačićevih Novih dvora, koju je na 50 godina u ožujku dobila Visoka škola Baltazar Adam Krčelić.

– Građani su nas podržali, i to je poruka vlasti – ne krije zadovoljstvo čelnik liste Dario Baća, čiji je tim, osim za referendum, posebno skupljao i potpise za njegovu kandidaturu za gradonačelnika. 

Tvrd orah 

Potpise za referendum predat će danas gradskoj upravi, koja će ih proslijediti Ministarstvu uprave. 

– Referendum bi mogao biti na jesen, raspisat će ga novo Gradsko vijeće – ističe Baća, koji je gradonačelniku Željku Turku (HDZ) bio tvrd orah i na lokalnim izborima 2009., izgubivši u drugom krugu. Sada Turku zamjera što je dokumentacija za natječaj za koncesiju bila manjkava, a ugovor bez jamstava i rokova. 

– Natječaj je trebao biti raspisan pozivno i nacionalno, jer Novi dvori su jedinstven nacionalni kulturni spomenik – kaže Baća, čiji je cilj Zaprešić brendirati kao grad bana Jelačića, koji je bio vlasnik Novih dvora. 

U Glasu sumnjaju da će namjena dvorca biti javna, pa traže da Grad sam njime upravlja. Uvjereni su da će se, za razliku od Fužina i Dubrovnika, gdje su referendumi propali, Zaprešićani mobilizirati i odlučiti jer je, kažu, u pitanju najvažniji simbol grada. 

Koncesija zadnja stvar 

– Sve političke stranke, udruge u kulturi, stručnjaci moraju zajedno osmisliti, što dosad nisu, koncept Novih dvora, i onda Grad treba naći izvore financiranja. To može biti ili gradski proračun ili europski fondovi. Tek kad bi se te opcije iscrpile, posljednji korak bila bi koncesija – predlažu iz Glasa i navode da Grad od visoke škole nikad nije dobio ni lipe iako joj je osnivač i 50-postotni vlasnik. Riječ je, kažu, o 20 milijuna kuna godišnje, koje bi se uložile u obnovu banova posjeda.

>>Zaprešićani se izborili – idu na referendum o Novim dvorima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije