Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prognoza Milana Sijerkovića

Neće ovaj (pre)topli studeni još dugo

15.11.2015., Zagreb - Milan Sijerkovic, meteorolog. Photo: Anto Magzan/PIXSELL
17.11.2015.
u 10:00

Više je celzijevaca na Sljemenu nego na Jelačić placu. A lišće kaže: Stiže prava jesen

Topliji i suši od prosjeka – takvi su, po meteorolozima, opisi proteklih 16 dana studenoga. Kalendarski mjesec koji potpada pod kasnu jesen tek će krajem tjedna u meteorološku evidenciju upisati prave temperature primjerene za ovo doba godine, a dotad će Zagrepčani uživati u sunčanom i ugodnom vremenu. Ovog mjeseca zabilježena je i najviša dnevna temperatura u studenom u Hrvatskoj, i to na Martinje, a najtoplije, čak 27 Celzijevih stupnjeva, bilo je u Ogulinu. To je oborilo i dosadašnje rekorde najviših dnevnih temperatura zabilježenih u studenome 1826., 1839., 1963. i 1969. godine.

– Za 1826. godinu u evidencijama je zabilježeno iznimno lijepo vrijeme i dani slični proljetnima, za 1839. iz zapisa je vidljivo kako je cijeli mjesec bio sušan, gotovo proljetni.

U studenome 1963. i 1969. zabilježene su najviše dnevne temperature koje su dosegle 26 Celzijevih stupnjeva, dakle nisu bile iznad temperatura koja je zabilježena u Ogulinu prije nekoliko dana – opisuje naš poznati meteorolog Milan Sijerković.

Neće premašiti rekorde

U studenom na zagrebačkom području središnja mjesečna temperatura uobičajeno iznosi pet Celzijevih stupnjeva, no bilo je i godina kada je dosezala 11 celzijevaca. Ovogodišnji pretposljednji mjesec u godini, barem po mišljenju iskusnog Milana Sijerkovića, neće premašiti takve rekorde.

– Dosadašnji dani studenog iznimno su topli i suhi, no teško je očekivati da bi se ovakvo vrijeme moglo oduljiti i potrajati sve do kraja mjeseca. Bila bi to preoptimistična prognoza. Promatramo li po najvišim dnevnim temperaturama dosad, možemo govoriti o jednom od najtoplijih razdoblja, no u ovom mjesecu bili smo svjedoci i hladnih jutra i noći – kaže Sijerković.

Najveća odstupanja, dodaje, u ovom mjesecu zabilježena su na Medvednici. Naime, u gorju i na visinama temperature su bile, na zadovoljstvo brojnih izletnika, znatno više od onih u nizinama.

Štedi se i na grijanju

– U prvoj polovici ovog mjeseca prevladavale su anticiklone s vrlo malo oblaka pa je u takvim okolnostima sunčano zračenje povećano upravo na visinama. Planine, ne samo Medvednica, tako su bile toplije od prosjeka nego nizine, u kojima su ujutro prevladavale i magle i niže temperature.

Na visinama ima sunca na pretek, a u to su se najviše uvjerili izletnici koji su ovih dana iskoristili lijepo vrijeme i ugodne temperature – objašnjava Sijerković.

Prema njegovim riječima, lijepim vremenom okoristili su se i poljoprivrednici, ali i brojni Zagrepčani koji vole uživati na suncu.

– Poljoprivrednici, naime, sada u miru mogu obaviti sjetvu. A Zagrepčani koji dosad nisu imali kiše, što je u ovom dijelu godine jako rijedak slučaj, mogli su uživati u svoj ljepoti jeseni. Lijepo je vidjeti lišće u svim onim bojama, no i prema njemu možemo naslutiti daljnje temperature. Unatoč ugodnom pogledu na krajobraz, jasno je da temperature padaju – kaže Sijerković, jedan od omiljenijih meteorologa koji je u svojoj karijeri ispisao čak 18 knjiga s tematikom koja je obilježila njegov profesionalni život.

Prednost za Zagrepčane je i ona ekonomska – zbog toplog vremena štedi se na računima za grijanje. A što je sa zdravljem, pogoduje li toplo vrijeme virusima?

– U odnosu na prošlogodišnji studeni, primjećuje se nešto veći broj oboljelih od crijevnih zaraznih bolesti, no bez značajnih grupiranja – odgovara Mirjana Lana Kosanović Ličina, voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti.

Visoke temperature za studeni, kaže Ana Klobučar, voditeljica Odjela za dezinfekciju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", neće nam povećati ni probleme s glodavcima.

– Toplo jesensko vrijeme može produljiti aktivnosti štakora, ali neće značajno utjecati na porast njihova broja – poručuje A. Klobučar. 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije