Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kaos

Ne snalaze se po gradu zbog loše raspoređenih kućnih brojeva

Kućni brojevi
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/4
Autor
Sandra Golemac
04.09.2014.
u 15:00

Stanari Kajzerice traže postavljanje dodatnih pločica s nazivom ulice, kućnim brojem i strelicama za usmjerenje

Posjetiteljima, rodbini i prijateljima, često, kažu, moraju objašnjavati kako da dođu do njihove zgrade. Ne mogu se snaći, jer nazivi ulica i kućni brojevi nisu dobro raspoređeni. Problem je to stanara Kajzerice koji apeliraju da se konačno riješi, kako ističu, urbanistički i vizualni kaos u naselju.

Urbani nered

–Čitajući Pravilnik o označavanju kućnih brojeva i uspoređujući ga s izvedenim stanjem naišao sam na brojne primjere neusklađenosti. Brojevi su, po cijelome gradu, ne samo na Kajzerici, zbunjujuće postavljeni. Negdje su s lijeve strane, negdje s desne, negdje na pročelju tako da se ne može raspoznati gdje se nalazi ulaz u zgradu... pravi je to urbani nered – poručio je Robert Zelić, predstavnik stanara u Cimermanovoj 42 na Kajzerici, te dodao kako stanari predlažu da se na križanju Cimermanove i IV. Južne obale postavi dopunska ploča s nazivom ulice i kućnim brojem, te strelicom za usmjerenje, jer ih posjetitelji teško nalaze.

–Svakodnevno šećem po naselju sa psom Astorom i često me prolaznici pitaju za usmjerenje na neki kućni broj koji ne mogu pronaći. Treba bolje posložiti raspored - kazao je Ivan koji 15 godina živi na Kajzerici.

S obzirom da je u tijeku zamjena postojećih kućnih brojeva, stanari apeliraju da se više pažnje pridonese vizualnom rješenju. Prema Pravilniku, članak 12: “Pločica s brojem zgrade postavlja se na zgradu tako da je vidljiva s ulice, odnosno, javne ili druge ceste od koje se pristupa zgradi i to desno od ulaza, neposredno iznad ulaza ili na dijelu zgrade koji je bliži ulazu”.

Loše zalijepljeno

Na nekim adresama, primjerice, u Selskoj 46 nova pločica s brojem postavljena je tik do stare, umjesto da je zamijenjena, u Gundulićevoj 12 pločica je postavljena s lijeve strane pored ulaza, u Gajevoj 2b nova je pločica tako loše postavljena da su je morali oblijepiti žutim trakama.

Iako je u Pravilniku jasno istaknuta desna strana, iz Grada kažu kako ona nije jedina i isključiva pri postavljanju pločica.

–Dio pločica nisu postavili radnici tvrtke Pismorad d.d. putem sufinanciranja Grada, već sami vlasnici čija je to zakonska obveza. U Gundulićevoj 12 izabrana je lijeva strana kao bolje vidljiva, a u Gajevoj 2b pločica je bila privremeno pričvršćena trakama dok se ljepilo ne učvrsti - odgovorili su iz Ureda za katastar i geodetske poslove.

>> Na još 25.000 ulaza novi kućni brojevi, rok za zamjenu 2017.

Komentara 2

Avatar dr. Evil
dr. Evil
11:53 05.09.2014.

nove pločice su užasno sitne, nečitljive...prestrašno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije