Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakupljeni dugovi

Ne plate li najam, morat će iz gradskih stanova

gradski stanovi
Foto: Žarko Bašić/PIXELL
1/2
12.04.2014.
u 12:48

Zaštićena najamnina iznosi 2,70 kuna po četvornom metru

Prije pokretanja ovršnog postupka, a onda i konačnog izbacivanja na ulicu, gradonačelnik Milan Bandić korisnicima gradskih stanova, koji s Gradom Zagrebom imaju potpisan ugovor o zaštićenoj i ugovorenoj najamnini, na adrese je poslao molbu i poziv: “Platite dugove za najam i režije”.

Ukupno 1168 dužnika

Poslan poziv s potpisom gradonačelnika Milana Bandića posljednje je upozorenje neplatišama koji su samo na temelju zaštićene najamnine, koja iznosi 2,70 kuna po četvornom metru, nagomilali dugove koji premašuju šest milijuna kuna. Takvih je dužnika točno 1168 od ukupno 8300 stanova kojima upravlja Grad Zagreb, a koji ugovoreni najam nisu podmirili tri ili više mjeseci. U spomenuti iznos nisu uračunati režijski dugovi, ali jesu kamate.

Rok za podmirenje duga počinje teći od trenutka kada dužnici koji plaćaju zaštićenu ili ugovorenu najamninu za gradski stan prime opomenu.

Foto: Žarko Bašić/PIXELL

Foto: Žarko Bašić/Pixsell

– Sve neredovite platiše pozivamo da plate dugove proistekle iz neplaćenih računa vezanih za troškove stanovanja. Ako ste ostali bez posla ili su vam se zbog drugih razloga životne okolnosti promijenile te nemate novaca za podmirenje dugova, obratite se gradskom Uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom – poručio je dužnicima u svome pismu gradonačelnik Bandić.

Svi oni koji se, kako je to objasnila i pročelnica gradskog Ureda za imovinskopravne poslove Jasminka Lukač, ogluše na pozive i opomene, morat će se iseliti iz dodijeljenih im stanova.

Samo 450 stanova

– Nakon opomene zbog neplaćanja, protiv dužnika se pokreće ovršni postupak za naplatu duga i kamata, a može se i otkazati ugovor o najmu stana te zatražiti predaja stana – objasnila je posljedice Lukač.

Naime, u Zagrebu je više od 2500 obitelji koje čekaju na red za stambeno zbrinjavanje temeljem invaliditeta i teškog socijalnog položaja, a ove godine dodijelit će se 450 novih stanova koji su trenutačno u natječaju te oni iz kojih će se iseliti dosadašnji korisnici koji duguju za zaštićenu najamninu.

>>Izbrisani s liste za dodjelu stana jer već imaju i stan i veća primanja

>>Bespravno useljeno u 1190 gradskih stanova, oštrije provjere stanara

Komentara 3

DI
dinko
14:21 12.04.2014.

Ja za svoj vlastiti stan plaćam mjesečnu pričuvu od 3,0 kn/m2. Po ovome izlazi da mi je bolje biti u takvom stanu, nego u mojem vlastitom! A ovi nisu u stanju platiti niti tu minimalnu stanarinu! Po svemu sudeći jošjoš jedna gradska vreća bez dna!

2X
2Xgeneral
13:19 12.04.2014.

sve po Mikijevim kriterijima ( populističkim)!! Sada neka im da još i socijalnu pomoć??? Slažem se ali neka uzmu metlu i dođu mesti ulicu u kojoj stanujem - mete se jednom mjesečno

FA
fakin2012
10:26 13.04.2014.

Po zakonu zaštićeni najam u gradskom ili privatnom stanu je bio namijenjen samo onima koji su do 1990 imali stanarsko pravo i nisu mogli otkupiti stan do 1995 (nacionaliziran stan ili nisu imali novca). Dodjela gradskih stanova uz zaštićeni najam osobama koje nisu imale "stanarsko pravo" je protuzakonito.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije