Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Viktor Mijatović

Ne mogu zamisliti dan bez knjige, a rado “uskočim” i u ulogu glavnog junaka

Zagreb: U Gradskoj knjižnici na Trgu Ante Starčevića proglašen najčitatelj
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
23.03.2019.
u 10:40

Najdraži su mu serijali “Igra prijestolja”, “Harry potter” i “Gospodar prstenova”, a voli i stripove

– Čitam u školi, dok idem u školu i kad se vraćam iz nje, kod kuće, između treninga... Ne mogu zamisliti dan bez knjige – objašnjava trinaestogodišnji Viktor Mijatović kako je uspio lani progutati čak 165 knjiga. Ta mu je brojka, naime, osigurala titulu Najčitatelja Knjižnica grada Zagreba u kategoriji starijih osnovnoškolaca.

Želi postati umjetnik

A “guta” u prosjeku tri naslova tjedno, pri čemu se ne računaju slikovnice ili kratke priče, objašnjavaju djelatnici knjižnice, već samo one teške, debele knjige poput “Igre prijestolja”, “Gospodara prstenova” ili “Harryja Pottera”. Upravo ti serijali su mu najdraži, a osim fantastike, trilera i horora, Viktor voli stripove i enciklopedije. Tu i tamo, priznaje, omakne mu se i pokoji ljubić.

– Primjerice, “Sumrak saga” mi je odlična – kaže ovaj sedmaš iz Osnovne škole Ivana Cankara koji se, osim čitanjem, bavi i pisanjem, košarkom, crtanjem i robotikom. Voli se on, poput većine vršnjaka, okušati i u računalnim igricama, ali i gledati filmove i družiti se s prijateljima. Vozi skateboard i bicikl, a vrijeme rado provodi i na internetu.

Počeo je čitati kad je krenuo u školu, prva knjiga koju je zgrabio bila je “Pale sam na svijetu”, a nakon toga količina dobroga štiva na njegovim policama samo se gomilala.

– Čitanje mi je put u sasvim novi svijet, volim se utopiti u svim tim pričama i praviti se kao da sam ja glavni junak – objašnjava Viktor, dodajući kako mu je najdraži hobi ipak crtanje. Uključen je u likovnu grupu, a nakon osmoga razreda planira upisati Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. Želja mu je, naime, da postane umjetnik.

Besplatna članarina

A dok bude ganjao svoje umjetničke snove, Viktor će u knjižnicu biti i više nego dobrodošao jer je kao Najčitatelj od KGZ-a dobio besplatnu članarinu sve dok ne navrši 18 godina.

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar dkoor
dkoor
14:06 23.03.2019.

Svaka čast!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije