Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zapruđe i Klara

Navala na najam POS-ovih kvadrata. Budući stanari: Koliko će nas koštati grijanje, ima li parkinga?

Klara stanovi
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/6
06.11.2015.
u 12:04

Zanimali su se za cijene režija jer mogu biti izbačeni ako ih ne plaćaju. Prije nego što se usele, sredinom prosinca, moraju dati i predujam

Prvi kamioni s namještajem i osobnim stvarima najmoprimaca pred zgradu POS-a u Klari stići se sredinom prosinca. 

Rok je to po kojem će useliti oni koji su zadovoljili uvjete natječaja, a jučer su na prvome katu novizgrađene zgrade razgledavali ogledne primjere stanova – one od četrdesetak do sedamdesetak kvadrata – kako bi si odabrali odgovarajuću im nekretninu.

Čak 900 prijava

I dok za dva dana na adresu Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama stiže uporabna dozvola za zgrade na navedenoj lokaciji, pred budućim najmoprimcima osim odabira stanova, njih 200 koliko se na lokaciji Klara nudi u najam, obveza je i uplate predujma – vrijednosti triju mjesečnih najamnina. – Kolika je veličina stana, koliko će iznositi računi za grijanje, možemo li na terasu, hoće li za sve biti dovoljno parkirališnih mjesta – samo su neka od pitanja koja su jučer predstavnicima APN-a postavljali građani koji su bili pozvani na odabir stanova. Useljenjem u stanove u Klari tako je na zagrebačkom području i službeno zaživio program najma koji nije orijentiran na socijalne kategorije, već mlade obitelji kojima se želi ponudi siguran najam, ali i brže rješavanje stambenog pitanja.

– Država je siguran najmodavac, ugovor se potpisuje na dvije godine i nitko iz stanova, ako to svojevoljno ne odluči, neće biti izbačen osim u slučajevima da redovito ne podmiruje najam i ne plaća režijske troškove – kazao je Slavko Čukelj, direktor APN-a. Najmoprimci, osim sigurnog najma, mogu i kupiti nekretninu koju unajmljuju. Odluče li se za to u roku od dvije godine, priznaje im se 100 posto uplaćene najamnine, a protekne li pet godina, priznaje im se 85 posto uplaćenog novca.

– Najam kao takav zaboravljen je i ovo je prilika da se na njega obrati pozornost i da ga se izdvoji iz sive zone – to je smjer u kojem idemo. Klara i Zapruđe bili su pilot-projekt za koji su građani pokazali velik interes. Naime, samo za 200 stanova u Klari stiglo je 900 prijava, tako da ćemo i u idućim godinama nastaviti s ovakvim konceptom. Mladi danas ne štede za nekretnine, nego za putovanja i obrazovanje i zato pokazuju veliki interes za ovakve prilike – kazala je Anka Mrak-Taritaš, ministrica graditeljstva.

Lista je takva

Oni građani koji su se prijavili za najam stanova u Zapruđu rezultate će znati tek sredinom prosinca. Tada će, naime, biti objavljena lista reda prvenstva, a na toj lokaciji, na kojoj se gradi 519 stanova, u najam će biti ponuđeno tek njih 100. – Oni koji su se prijavili za najam stanova u Zapruđu u stanove će se moći useliti tek krajem kolovoza iduće godine – kazao je Slavko Čukelj.

Svi oni koji su se našli ispod crte – zbog manjka bodova – i nisu prošli na natječaju za najam, moći će useliti u stanove na lokaciji za koje su se prijavili samo u slučaju oslobodi li se koji stan ranije. – Lista je takva kakva jest. Oslobodi li se stan, sljedeći kandidat na listi bit će obaviješten. Ako do tada nije riješio svoje stambeno pitanje, moći će useliti – kazala je Anka Mrak-Taritaš.  

>>Velik interes za najam stanova POS-a u Zapruđu zbog lokacije i prometa

>>Garsonijera nema toliko koliko ih studenata želi povoljno kupiti

Komentara 3

TH
than
00:26 07.11.2015.

Ti stanovi za kupnju su nekvalitetni (bila mi prijateljica da vidi stan u Klari, a radnik nije znao da je unaprijed platila pa joj rekao, bolje nemojte, na svemu se stedi....). Za najam, ajde, ali to sto je ostalo, ja stvarno ne znam tko je bio arhitekt, jer ti stanovni za najam nisu za obitelji. U nekima su cak i prostorije nelogicno postavljene. Za studente nisu jer su daleko i od menzi i fakulteta, a studenti niti nemaju novca da ih placaju. Stvarno ne znam za koga su namjenjeni. Bolje se studentima udruziti i potraziti nesto blize fakultetu. Tezak promasaj....

BR
brukic
15:01 06.11.2015.

Imaju li ti stanovi enrgetske certifikate????

HY
Hygeia
16:26 06.11.2015.

U taj Getto nebi htjela useliti i da mi badava daju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije