Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na jedno mjesto 20 osoba

Navala na javne radove: Tračak nade da će dobiti posao...

zapošljavanje
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/8
30.03.2016.
u 08:00

220 ljudi će za 50 sati čišćenja dobiti plaćenu prekvalifikaciju. Gradski je Ured za branitelje za projekt kojim se pomaže nezaposlenima ove godine osigurao 900.000 kuna. Mjesta su odmah popunjena

Nakon pet dugih godina neuspješne potrage za poslom, 57-godišnja konobarica Jadranka Kučko odlučila se za promjenu zanimanja. S obzirom na tešku novčanu situaciju i skupu prekvalifikaciju koja prosječno košta 4000 kuna, tračak nade vidjela je u javnim radovima koje organizira Grad Zagreb.

U sklopu projekta, naime, 220 osoba koje se prijave prve i odrade 40 sati na čišćenju Maksimira dobit će besplatnu prekvalifikaciju po želji.

Broj mjesta ograničen

U Vodnikovu ulicu, gdje su se predavali zahtjevi, stigla je jučer rano jutro kako bi bila sigurna da će je zapisati na listi na kojoj je broj mjesta bio ograničen jer je praksa već godinama da na jedno mjesto u redu čeka 20 osoba. 

– Posao ne mogu pronaći zbog godina. Svi traže mlađe osobe i ništa im ne znači ni iskustvo dulje od 28 godina pa se nadam da ću promjenom zanimanja imati veće šanse – kazala je J. Kučko. Dodala je kako bi voljela završiti školu za uredskog administratora.
Moram se nadati da će se nešto promijeniti i da ću naći posao. Ovako više ne ide jer nema kafića gdje nisam pitala da me zaposle. Dobro je da je Grad organizirao ove javne radove i da će platiti prekvalifikaciju koja nam zbog cijene nije dostupna – objasnila je Jadranka Kučko. 

U redu je do 8.30 sati, kada su počele prijave, stajalo više od stotinu građana, raznih dobi i zanimanja, a među njima je bila i 24-godišnja Dora Panić. Ona je na Zavodu za zapošljavanje tek pet mjeseci, no ondje više ne planira ostati.

– Po zanimanju sam špediter, a na burzi sam završila nakon rodiljskog dopusta. Odlučila sam se prekvalificirati i završiti za frizerku, što sam oduvijek i željela. To je zanimanje traženo i nadam se da ću naći posao – rekla je Dora Panić.

Posao pokušavam pronaći osam mjeseci, no u struci baš i nemam sreće. Želim završiti za kozmetičarku

Posao u struci kao prehrambeni tehničar pokušava već osam mjeseci pronaći 40-godišnja Irena Majstorović. Zanimanje s kojim baš i nema sreću sa zaposlenjem pokušat će zamijeniti kozmetičarskim, što se znatno više traži.

U redu u kojem se čekalo sve do popunjenosti oko 14 sati bilo je više žena, koje su bile i susretljivije, dok su muškarci odbijali razgovarati.

– Ja sam došao umjesto kćeri koja je bolesna. Mogu samo reći da se nadamo da će joj novo zanimanje donijeti više sreće u pronalasku posla – rekao je jedan Zagrepčanin.

Nuđe se tražena zanimanja

Javne radove već nekoliko godina organizira Ured za branitelje, koji imaju i prednost. Tako su se branitelji na listu mogli prijavljivati prošli tjedan, a slobodna mjesta popunili su ostali građani s burze.

Nakon što u pet dana odrade javne radove, ponudit će im se zanimanja pizza-majstora, keramičara, frizera, kozmetičara, montera plinskih bojlera, servisera osobnih računala (po pet), dadilja (10), pomoćnika u nastavi u radu s učenicima s teškoćama (10), njegovatelja, pomoćnog kuhara, knjigovođe te voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz fondova EU (po 15). 

– Sva su mjesta već popunjena, za dio su se javili branitelji, a ostalo su popunili drugi građani. Nadamo se da će im ova mjera pomoći da lakše dođu do posla – kazao je Miodrag Demo iz Ureda za branitelje koji za ovu mjeru izdvaja oko 900 tisuća kuna.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije