Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Roditeljima je dosta

Nastavu slušaju pod azbestnim krovom, nemaju toplog obroka...

OŠ Odra, portal (1)
Foto: Boris Scitar/PIXSELL
1/5
09.04.2013.
u 16:00

Iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa poručuju kako oni nisu odgovorni za problem u Osnovnoj školi Odra, nego da je cijela odgovornost na Gradu Zagrebu.

Nastavu tjelesnog odgoja održavaju u predvorju škole, a strunjače i odskočne daske natiskane su uza zid. Toplog obroka nemaju! Na meniju su sendviči koje im kuharice daju preko pulta, a koje učenici jedu, onako s nogu, opet u predvorju škole – onom istom koji za trajanja nastave služi kao sportska dvorana! S betonskim podom!

Imovinska pitanja

O kabinetima za fiziku, biologiju, kemiju mogu samo sanjati, a školska knjižnica improvizirani je ograđeni prostor hodnika, tako mali da većina lektire stoji u kutijama. Samo je na vratima škole golema ploča s natpisom – OŠ Odra, a učenici kojih je 350 od prvog do osmog razreda, nastavu slušaju pod azbestnim krovom!

Unatoč Konvenciji o sigurnosti i direktivama Europske unije o zaštiti od štetnog djelovanja azbesta svi odgovorni sliježu ramenima, nikoga se ne tiče što učenici imaju standarde stare točno 55 godina kada se posljednji put škola i uredila!

Nastava se održava u ukupno osam učionica u kojima se još vide otvori od peći. Obnova, dogradnja, kao i gradnja sportske dvorane tema je stara desetljećima no konkretnih poteza nema.

Ravnatelj škole Slavko Čavar kaže kako iz Grada poručuju da ne mogu učiniti ništa zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa sa zemljištem na kojem je škola građena, a roditelji kažu – to je toliko staro opravdanje i nije moguće da spor dosad nije riješen.

 – Upisao sam kćer u ovu školu, ali sigurno ću je ispisati jer ne želim da pohađa nastavu u objektu u kojem nema baš ništa i u kojem ne možemo govoriti ni o kakvim standardima – poručuje otac Tomislav Ivanko.

 – Kako je moguće da u 21. stoljeću imamo školu s azbestnim krovom? Pa profesori u nastavi ne mogu koristiti ni projektor, iako su to željeli, jer ga nigdje ne mogu montirati. Stalno postoji opasnost od urušavanja – rekla je majka Ana Mahin.

Ako žele školu...

– Šaljem dijete na nastavu i razmišljam hoće li se toga dana nešto u školi urušiti – dodala je majka još jedne učenice Margareta Biškupić. Njima je, kao i svim roditeljima, prekipjelo. Traže hitno rješenje problema i, poručuju, spremni su sami preuzeti stvari u ruke! Od Grada traže – ako se spor ne rješava, neka gradnja škole počne na novoj lokaciji!

 – Ako se građani slože, predložit ćemo novu lokaciju. Što se nas tiče nova bi škola mogla biti gotova već iduće godine – smiruje strasti Jadranko Baturić, predsjednik četvrti. Roditelji i ravnatelj kažu – krenite na posao i tek tada ćemo vjerovati.

 – Bio sam uvjeren da ću nešto promijeniti, ali već četrnaest godina koliko ovdje radim nije se promijenilo ništa – rekao je ravnatelj Slavko Čavar.

 

>>Škola za modu i dizajn čekala na obnovu 60 godina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije