Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"posve novi organ"

Nastavlja se ciklus posvećen Cronenbergu, a evo koji nas noviteti očekuju na platnima Kinoteke

Videodrome
kinoteka
28.03.2023.
u 08:00

Uz Cronenbergove provokativne uspješnice, dolazi i ciklus posvećen velikim filmskim ostvarenjima iz frankofonih zemalja

Kinoteka je najavila novitete koji će se od ovog tjedna moći pogledati na njihovim platnima. Tu spadaju intrigantni kriminalistički triler inspiriran serijskim ubojstvima prostitutki "Sveti pauk", neobičan križanac crne komedije i psihološke drame s nadahnutom Ksenijom Marinković u glavnoj ulozi pod nazivom "Da li ste videli ovu ženu?" te humorna drama "Punim plućima" Radislava Jovanova Gonze. Tu su i psihološka drama "Poslije sunca" te dvije priče o prijateljstvu "Blizu" i "Osam planina".

U sklopu ciklusa "Posve novi organ" posvećenom jednom od najprovokativnijih redatelja, Davidu Cronenbergu, gledat će se njegov distopijski triler "Zločin budućnosti". Uz to, u Kinoteci se i dalje prikazuje njegov prvi dugometražni film "Trnci" kojeg je izgradio je oko znanstvenika koji stanovnike luksuznog montrealskog nebodera zarazi spolnim parazitima. Tu je i "Sudar", jedan od najkontroverznijih filmova Cronenbergove karijere. Priča je to o skupini ljudi koja razvija fetiš na sudaranje automobilima, videći u spajanju tijela i metala novi oblik društva, tjelesnosti i seksualnosti.

"Videodrome" je pak Cronenbergovo paradigmatsko ostvarenje, priča o piratskoj kabelskoj TV stanici koja gledatelje čini ovisnima o svojim S&M sadržajima, mijenjajući njihovu percepciju stvarnosti. Prepun nadrealnih specijalnih efekata i transgresivnih prizora u kojima se magle granice putenosti i strave, erotike i horora, jedan od najupečatljivijih ostvarenja Cronenbergova opusa, a Andy Warhol prozvao ga je "Paklenom narančom" osamdesetih.

U sklopu ciklusa prikazuje se i "Fantazma", erotsko-psihološki film portugalskog redatelja Joãa Pedra Rodriguesa o mladom skupljaču otpada koji razvija fascinaciju arogantnim motoristom, u kojem se stvarnost i fantazije, ljubav i opsesija zapleću u teško razmrsivo klupko. 

Uz "Posve novi organ", u sklopu obilježavanja Frankofonije u Hrvatskoj u organizaciji Francuskog instituta prikazat će se i nekoliko izuzetnih naslova iz frankofonih zemalja. Prvi na rasporedu je "Saint Omer", igrani debi cijenjene dokumentaristice Alice Diop, inspiriran istinitom pričom o ženi koja je pustila svoje dijete da se utopi za vrijeme plime na plaži.  Projekcije u sklopu Frankofonije održavat će se jednom tjedno, a sljedeći na rasporedu bit će "Noćni putnici" Mikhaëla Hersa, lakonotna optimistična drama s Charlotte Gainsbourg u glavnoj ulozi. 

Tijekom vikenda na subotnjoj Matineji možete pogledati "Dnevnik Pauline P.", adaptaciju popularnog lektirnog naslova Sanje Polak. Paulina P. jedan je od omiljenih likova iz suvremene hrvatske dječje književnosti, a svoju je filmsku inačicu dobila u interpretaciji Katje Matković i u režiji Nevena Hitreca.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije