Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iz Tkalče u Aziju

Naše torbice i nakit od bešteka i ciferšlusa oduševili Japance

02.09.2016., Zagreb - Umjetnicka galerija Prostor manufakturne slobode (PMS). Dizajneri i proizvodi predstavit ce se na najvecem umjetnickom dogadjaju u Aziji Design fest u Tokiju.  Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/3
09.09.2016.
u 11:00

Narukvice izrađene od vilica i žlica.

Ili ciferšlusa. Satovi koji su nekad bili telefoni. Slika izrađena od morskog otpada. Ručno rađeni nakit, ali i rukom oslikane torbice. Mini “željezni franceki” kao suvenir. Samo dio je to hrvatskih proizvoda koje će desetak dizajnera predstaviti u studenom na najvećem međunarodnom umjetničkom događaju u Aziji. U sklopu Design Festa u Tokiju okupit će ih mala galerija u Tkalčićevoj, koja je ove godine jedan od 12.000 izlagača.

Od telefona s Hrelića do satova

Prostor manufakturne slobode (PMS) već je pet godina okupljalište hrvatskih umjetnika, a u prostor od 35 četvornih metara svoj rad izlaže njih oko sto. No održavaju se tamo i performansi, humanitarne akcije, a mjesto je to i druženja vlasnice Marte Grbešić sa suradnicama, koji su joj s godinama postali i prijatelji.

– Zagrepčani i općenito Hrvati nemaju običaj kupovati proizvode koji su nastali u našoj zemlji, no turisti su zato stalni kupci kojima nije problem izdvojiti za kvalitetan suvenir – kaže Marta Grbešić, koja će u Tokio nositi nakit od pleksiglasa te satove – telefone.

– Nalazim stare telefone na Hreliću i ugrađujem im satni mehanizam. Japanci u Zagrebu ih obožavaju – kaže Marta.

Pravnica izrađuje nakit

Uz nju, svoj će unikatni nakit brenda Myart predstaviti i Maja Pleskalt, kojoj je njegova izrada “ispušni ventil”.

– Inače sam pravnica, nakit radim iz ljubavi – kaže M. Pleskalt. Maša Novak izabrala je pak torbice s likovima koje je oslikala Melody Martišković, iako se inače bavi keramikom.

– Moramo razmišljati i o transportu, ali i o raznolikosti da bismo što bolje predstavili hrvatsku kreativnost – kazala je Maša.

Komentara 1

HH
helgin@hogar
16:15 09.09.2016.

ovo na slikama i je za japance...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije