Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Naše ručno rađene cipele kupuju stranci. To nas je spasilo

Izrađuju cipele koje u Europi stoje 500 eura, a kod nas se mogu kupiti za 200, a prava su turistička atrakcija
21. svibnja 2014. u 12:45 2 komentara 16485 prikaza
Postolari
Foto: Jakov Novak
Pogledajte galeriju 1/3

Nasmiješeni Norvežanin nesigurno je stupio u postolarski obrt Nenada Strugara, jednog od rijetkih manufakturnih proizvođača cipela u Zagrebu, i s fotoaparatom u ruci pokazao prema radionici. Veljko, jedan od radnika, znao je odmah što želi i dopustio mu da fotografira radionicu.

Turisti ih fotografiraju

– Turisti. Dolaze nam svako malo i pitaju za fotografiranje. Jako su uzbuđeni kada nas pronađu, oni više nemaju ovakve obrte – objašnjava Veljko, i sam raritet hrvatske radne snage. Kvalificiranih radnika koji znaju izraditi cipele danas gotovo više i nema. Bruno Budišević, vlasnik Cipela Zlatko i pripadnik druge generacije postolara, kaže da je tražio radnika gotovo godinu dana. Mladi ne žele šegrtovati, ali posla ipak ima. Upravo su stranci, manjim dijelom turisti, a većinom ciljani kupci, razlog zbog kojeg uspijevaju poslovati.

– Imamo redovite domaće mušterije, no mi radimo pretežno za inozemstvo, najviše Austriju i Mađarsku. To nas spašava. Proizvodimo serijski za tamošnje dućane. Stranci si mogu priuštiti više različitih pari cipela uz odijela, a kod nas se većinom traži klasičan dizajn koji se može nositi u raznim prigodama – govori Budišević.

postolari | Autor : Jakov Novak Foto: Jakov Novak

Više od polovice mušterija Zdravka Igreca, vlasnika obrta Igrec u Jurišićevoj, također su stranci, oni vezani obiteljski ili poslovno uz Hrvatsku. Kaže da prepoznaju kvalitetu, ali i cijenu. U Europi ručno rađena cipela stoji petsto eura, a u Hrvatskoj se može kupiti za dvjesto. Dodaje da su se navike domaćih kupaca promijenile.

Sportska obuća

– Generacije koje stasaju i kreću u prve poslove, nisu naviknute na cipele. Od malena hodaju u mekoj sportskoj obući od umjetnih materijala, a većinom rade u centrima s glatkim podovima. Teško im je hodati u obući bez gume – govori Igrec.

Budućnost je zagrebačkih postolarskih obrta, ako je ima, izvan granica Hrvatske. Nekada smo bili država s najkvalitetnijom kožom za izradu cipela, a danas se sav materijal uvozi. Proizvodnje u Hrvatskoj nema. Ako država ne promijeni stav prema obrtnicima, slažu se svi, kada odu u mirovinu, neće biti nikoga da preuzme posao i nastavi tradiciju.

Zagrebački postolarski obrti postojat će samo na fotografijama stranih turista.

>>Modne vizionarke originalnom idejom protiv masovne ponude trgovačkih centara

KBC Rijeka
u riječkom KBC-u
Nakon vijesti da im nerođeno dijete neće preživjeti, mladi par 'u povjerenju' dobio neobičnu preporuku
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • liliZG:

    dršt te se obrtnici, nadam se da ta zanimanja ipak neće izumrijeti, ...neki dan me poslovni partner pitao da li znam gdje se može popraviti kišobran i silom se čudio kad sam mu rekla gdje, doduše i ja znam samo ... prikaži još! jednog ali...bolje jedan nego niti jedan.

  • liliZG:

    i još jedna crtica, neki dan me prijateljica pita , kaj bi ti da osvojiš eurojackpot napravila, i to prvu stvar ali za sebe, ne ono altruistički pomoći ovom ili onom, i jedino kaj mi je palo na pamet , ... prikaži još! za sebe , otišla bi postolaru i naručila upravo cipele i to bar pet pari, jer moja stopala ne idu u današnje standarde i uvijek me negdje nešto žulja ovako , naručiš finu mekanu kožu i naprave i po tvojoj nozi, pa eto , priuštila bi si kvalitetne cipele.