Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tehnopolis

Napokon: Zagreb će dobiti svoju Silicijsku dolinu

laboratorij
24.12.2013.
u 13:25

Projekt vodi Razvojna agencija uz 
Grad Zagreb 
i Holding

Zagrebačka “Silicijska dolina”, Tehnopolis ili jednostavno novi zagrebački Tehnološki park nakon šest godina rasprave napokon službeno ima zeleno svjetlo ne samo od Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga nego i od Vlade, odnosno Ministarstva regionalnog razvoja čime je počela priprema dokumentacije za povlačenje sredstava iz strukturnih fondova EU.

Na Velesajmu

Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb (Raza), kaže da će novi zagrebački Tehnološki park, planiran na zapadnom dijelu Zagrebačkog velesajma, biti jedan od najvećih, ako ne i najveći u jadranskoj regiji.

Imat će 20 tisuća četvornih metara, što je dvostruko više i od “Silicijske doline” koju u Inđiji u Srbiji gradi indijska tvrtka Embassy grupa. Usto će biti i deset puta jeftiniji jer Raza projekt procjenjuje na 30 milijuna eura, od čega će se 75 posto pokriti iz strukturnih fondova EU.

– Sada smo u utrci s vremenom da dokumentaciju pripremimo do travnja kako bismo stigli napraviti studiju izvodivosti te se krajem 2014. prijaviti na natječaj što će ga EU raspisati za tu infrastrukturu – kaže Šesnić.

Uspiju li, ne samo da neće propustiti sredstva iz fondova EU, nego će gradnja novog zagrebačkog Tehnološkog parka početi već na proljeće 2015. godine.

Šesnić kaže da je oduševljen podrškom koju je projekt dobio te da je uvjeren da će zbog toga napraviti sve u roku. Nabraja kako su projekt zagrebačke “Silicijske doline” podržali Grad Zagreb, gradonačelnik Milan Bandić, Zagrebački holding, gradski Ured za projekte EU, Ured za gospodarstvo i Ured za strategiju.

Usto su ga podržali Ministarstvo regionalnog razvoja te Ministarstvo poduzetništva i obrta.

Za početak dva paviljona

– Projekt vodi Raza uz partnere Grad Zagreb i Zagrebački holding, a sada moramo obaviti još samo dva koraka do travnja – rekao je Šesnić. Prvi je korak da Zagrebački holding i Zagrebački velesajam donesu odluku gdje će točno nalaziti novi tehnološki park. Šesnić kaže da bi za početak bila dovoljna dva paviljona, a idealno bi bilo da su na zapadu, prema budućem SEECEL-u. Drugi je korak da Grad Zagreb osigura pravo građenja na dodijeljenom prostoru.

– Znači, Grad bi ostao vlasnik cijelog tog kompleksa, a mi bismo samo imali pravo sagraditi ga i koristiti, i to je sve što je potrebno da bismo mogli u travnju krenuti u izradu studije izvodivosti, nužne za prijavu za fondove EU – kaže Šesnić.Dodaje da bi Zagreb time dobio takozvanu pametnu poduzetničku infrastrukturu ključnu za veći i brži razvoj startupa, poticanja inovacija, razvoja, rasta i izvoza.

– Govorimo o prostoru u kojem je realno moguć prijenos znanja iz znanosti u gospodarstvo, koji je opremljen laboratorijima s novim mobilnim uređajima, serverima, 3D printerima, CNC strojevima i s internetom daleko bržim nego što je to danas komercijalno dostupno. Veliki međunarodni igrači već se raspituju o suradnji – kaže Šesnić.

Komentara 6

BA
barbaizamerike
13:52 24.12.2013.

malo kasnimo jer se veliki igraci vec pripremaju za`novu tehnologiju a indijci idu u srbiju jer je jeftina radna snaga

DU
Deleted user
19:42 24.12.2013.

Premalo, prekasno, prerazvikano.

Avatar rajetin
rajetin
12:17 25.12.2013.

Večernji list je 30.12.2011. objavio sljedeće: Unatoč smanjenim ambicijama Grada da razvija metropolu, gradi mostove, sportske dvorane i stadione, neki od krupnih projekata i dalje su aktualni. Tako i megalomanska investicija od 50 milijuna eura za gradnju tehnološkog parka, domaćeaće inačice Silicijske doline u SAD-u, na mjestu današnje sveučilišne bolnice u Blatu. Dvije godine kasnije, 24.12.2013. dobili smo novu «veliku» vijest: ... na zapadnom dijelu Zagrebačkog velesajma, biti jedan od najvećih, ako ne i najveći u jadranskoj regiji.Imat će 20 tisuća četvornih metara, što je dvostruko više i od “Silicijske doline” koju u Inđiji u Srbiji gradi indijska tvrtka Embassy grupa. Usto će biti i deset puta jeftiniji jer Raza projekt procjenjuje na 30 milijuna eura, od čega će se 75 posto pokriti iz strukturnih fondova EU. Ovim tempom pomicanja istočno krajem 2015. očekujem najavu gradnju tehnološkog parka na Jakuševcu koji će koštati 10 milijuna eura! U međuvremenu će Srbi izgraditi svoj tehnološki park i početi zarađivati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije