Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova vizura

Nakon punih 60 godina u Ilici se gradi novi neboder

neboder
Foto: Radionica Arhitekture
1/10
08.09.2016.
u 15:00

Velebno zdanje u dva tornja imat će 19 katova, u kojima će biti stambeno-poslovni kompleks i hotel s četiri zvjezdice

Najprepoznatljivija i jedna od najstarijih gradskih ulica uskoro će promijeniti svoj izgled.

Više od pola stoljeća bilo je potrebno da u Ilici nikne novi neboder. Dva tornja imat će 19 katova i biti visoki 70 metara, odnosno bit će iste visine kao i onaj u blizini Jelačić placa, a koji je otvoren još 1959. godine.

Kvadrat i po 2900 eura

Izgradnju budućeg nebodera na broju 212-214 investitor je čekao otkako je zemljište kupio prije trideset godina. Riješili su i probleme sa stanarima koji su to zemljište u blizini Mandaličine koristili kao parkiralište. A trenutačno pregovaraju s izvođačima kako bi već početkom listopada mogli početi gradnju. Investitor kompleksa Kristali d.o.o., društvo u vlasništvu Stanograda, stambeno-graditeljske zadruge koja je od Britanskog trga do Črnomerca sagradila 32 kuće, uložit će 200 milijuna kuna.

Projekt koji su nazvali Crystal Center, a čiji je autor Goran Rako i njegov tim “Radionice arhitekture”, sastajat će se od stambeno-poslovnog nebodera (Crystal Tower) i hotela s četiri zvjezdice sa sedamdesetak soba (Crystal Hotel).

– Već smo prodali 20 posto stanova, trideset posto lokala iznajmili smo dugoročno na deset godina – priča projektni menadžer Kristala Zvonimir Škegro. Stambeni dio centra proteže se od 16 do 19 kata i ima 53 luksuzna stana od 50 do 180 kvadrata. Jedan je čak i prodan, i to onaj najveći, kome je cijena 2900 po kvadratu.

– Najniža je, pak, 2500 eura. Što je kat viši, više su i cijene – priča Z. Škegro, dodajući kako su lođe od stanova potpuno u staklu kako stanarima ništa ne bi zaklanjalo pogled – sa sjeverne strane na Medvednicu ili na južni urbani dio grada. U sklopu kompleksa bit će i slastičarnica, kafić, restoran na 6. katu s terasom na otvorenom, poliklinika, polivalentna dvorana, wellness s bazenima i fitness-centar te dječji vrtić.

– Bit će to privatni vrtić eminentnog imena – kaže Škegro.

Gotovo do kraja 2018.

Upravo zbog ovih društvenih sadržaja je Crystal Center kao gradski projekt prihvatila i Skupština Grada Zagreba.

– Črnomerec kao kvart s takvim je sadržajima u deficitu – objašnjava Škegro. Usto, planiraju i podzemnu garažu koja će se kopati ispod zemlje na četiri etaže, ulaz je predviđen iz Ilice, a izlaz u Mandaličinoj.

– Cijeli kompleks u Ilici trebao bi biti gotov do zadnjeg kvartala 2018. godine – rekao je Zvonimir Škegro.

Komentara 9

ZW
ZwieBel
19:52 08.09.2016.

Projekt će jako pridonijeti kvaliteti života u tom dijelu grada. Kao da Ilica i Mandaličina ulica nisu dovoljno zakrčeni automobilima, sad niče megazgradurina čiji će stanari i posjetioci gužvu učiniti nesnošljivom.

Avatar Rafael B
Rafael B
17:10 08.09.2016.

Krasno. Opet neka prijevara na pomolu! Po faci direktora odmah bi se reklo! A Stanograd svagdje u blokadi....

Avatar Dr Evil
Dr Evil
08:33 09.09.2016.

Ilica je sama po sebi zakrčena i onda bi pametnjaković još gradio neboder?!? Ne znaš ko je luđi taj privatnik ili Bandić koji mu odobri takvu ludoriju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije