Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZET zbija redove

Nakon poskupljenja ZET kreće u lov na švercere s 200 kontrolora

kontrolori ZET-a (1)
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/7
01.03.2012.
u 17:00

Zbog “švercanja” putnika, jer gotovo 45 posto građana trenutačno ne kupuje kartu u tramvajima i autobusima, ZET je već prošlog mjeseca za 40 posto povećao broj kontrolora

Kupnju putnih karata po novim cijenama ZET-a danas je budno na terenu pregledavalo svih 140 kontrolora. A bit će ih još i više, najavljuju iz ZET-a.

Zbog velikih manjkova koji nastaju u poslovanju zbog “švercanja” putnika, jer gotovo 45 posto građana trenutačno ne kupuje kartu u tramvajima i autobusima, ZET je već prošlog mjeseca za 40 posto povećao broj kontrolora. U skorije vrijeme trebalo bi ih u svakodnevnom nadzoru putnika biti čak dvije stotine. Visinu kazni za “zaboravne” kupce karata koja iznosi 200 kuna za naplatu na licu mjesta ZET još neće mijenjati. Ali zato putnici mogu gotovo na svakom stajalištu 24 sata dnevno očekivati ulazak kontrolora s poznatom krilaticom – Dobar dan, kontrola karata.

Daju kruh za kartu

Dragutin Đurđević (42) i Davor Šarić (35), koji spadaju među najučinkovitije kontrolore ZET-a, desetljeće i pol kontroliraju putne karte u autobusima i tramvajima. Priznaju da nikada kao do sada nije bilo teže raditi, s obzirom na loše socijalne prilike u kojima se građani nalaze.

– Putnica s troje djece prije nekoliko dana vozila se iz pučke kuhinje i nosila tri kruha. Na moju molbu da mi pokaže kartu, pitala je može li dati kruh u zamjenu za nju, jer više od toga nema – prepričava Davor. Prisjeća se i situacije kada mu ljudi plaču jer nemaju za hranu, a švercaju se tramvajem jer idu liječniku ili na Zavod za zapošljavanje.

No, unatoč činjenici da je standard građana na sve nižim granama, oni koji imaju najmanje – zagrebački umirovljenici, redovito kupuju karte. Među njima je i Slavica Jug Dujaković, koja, kako ističe, nikada u životu nije bila bez karte.

– Mislim da od sramote ne bih mogla živjeti da me kontrola uhvati bez karte. Uvijek sam kupovala godišnji pokaz, kao i moja djeca. Iako sam u mirovini, ne pada mi na pamet da se sada švercam – priznaje Slavica osuđujući sve one koji to čine.

– To je sramota, bezobrazluk – proziva Slavica ponašanje “švercera”.

A jednog od njih Davor i Dragutin ulovili su dok je pokušavao “prodati foru” kako nije stigao poništiti kartu. Sandi (19),0 student iz Pakraca, unatoč činjenici da su u tramvaju dva kontrolora, nije čak ni pokušao već ranije kupljenu kartu poništiti, a na upit da pokaže osobnu iskaznicu, odgovorio je da je nema.

– Ma ja se ne švercam u tramvaju, baš mi je pokaz istekao, a nisam stigao kupiti novi, a ni poništiti kartu – pravdao se Sandi kontrolorima, a nama priznaje da se šverca jer ga i onako u Zagrebu nitko ne poznaje pa ga nije sram prozivke u tramvaju.

Studentica Martina također se šverca, a pravda se pred Davorom i Dragutinom – kvarom na mobitelu.

– Evo vidite, od kada sam ušla u tramvaj, pokušavam poslati SMS-poruku da platim prijevoz, ali jednostavno ne prolazi – uzbuđeno opisuje Martina i uvjerava da ju je ovaj put tehnika “zaribala” pa je ostala bez karte.

Žene se najviše “švercaju”

U zagrebačkom javnom prijevozu najviše se švercaju žene i to gotovo svih godišta, a većina ih je, kažu kontrolori s kojima smo izašli na teren, svadljiva, pa i agresivna.

– Meni je jedna putnica čak opalila i pljusku. Ima dosta nasilja, putnici su vrlo agresivni, samo što mi takve ispade ne prijavljujemo policiji – priznaje Davor.

Znaju ignorirati kontrolore ili pak glumiti strance te pričom na engleskom ili njemačkom jeziku objašnjavati da nemaju kartu.

A kada nema novca za karte, bogate su izlike za vožnju bez njih. Mnoge čak i nasmiju putnike.

– Kada sam jučer kontrolirao karte, jedan mi je gospodin rekao da je korizma pa se odrekao kupnje karata u korizmi – prisjećaju se kontrolori. Ima i onih koji na upit za predočenje karte izvade one za belot, a ako slučajno tramvaj prelazi mostom, govore da im je karta baš taj trenutak pala u Savu.

Putnici varaju na brojne načine ne bi li izbjegli kupnju karte. Jednokratne karte zalijevaju voskom kako bi nakon poništavanja sastrugali, a kartu ponovo stavili u “pogon”. Lažiraju i SMS-karte, imaju posebne aplikacije pa sami kreiraju plaćene karte. Svašta se radi, otkrivaju ZET-ovci.

Nije rijedak slučaj i da građani odjenu odore ZET-ovih kontrolora pa sami “naplaćuju” kazne za nemarne putnike kako bi sebi pribavili nezakonitu korist. No, svima njima ZET poručuje da će tome doskočiti. Jer najskuplja je vožnja upravo ona bez karte.

Ključne riječi

Komentara 173

KL
klubuhb1
21:54 01.03.2012.

.zeitgeist. .... Takvih o kojima ti pišeš ima preko 50% u ZETu. Naši se mogu slikati za posao tamo ali oni prekosavski se redovito zapošljavaju.

UK
Ugo Kajvez
22:15 01.03.2012.

Sa ovako skupim kartama bolje bi bilo da ukinu ZET ............ i uštede lovu od kupnju vozila od gredelja itd ........

SA
saroza
14:48 02.03.2012.

Pa,iskreno to dobro rade ali mislim da bi bilo pravedno da školarci imaju besplatnu kartu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije