Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Situacija se popravlja

Nakon pisanja Večernjaka Grad pronašao rješenje kako stati na kraj bahatom parkiranju oko Cibone

storyeditor/2023-04-17/PXL_170423_99415645.jpg
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
18.04.2023.
u 23:39

Postavit će se žardinjere, a razmatra se i mogućnost uvođenja pješačke zone na Trgu Dražena Petrovića

Nakon niza naših tekstova o nepropisnom parkiranju oko Cibonina tornja, ispod podvožnjaka na Trgu Dražena Petrovića i na Savskoj te u Ulici Florijana Andrašeca, Grad je pronašao rješenje kako bi se ta nekulturna praksa zaustavila.

Djelatnici gradskog Ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet proveli su na toj lokaciji komisijski očevid, obavijestili su nas iz Grada.

Obnovit će i stupiče 

– A na temelju očevida odlučeno je da će Sektor za promet tog ureda donijeti rješenje za postavljanje posuda s ukrasnim biljem, tzv. žardinijera, na Savskoj cesti, u Tratinskoj i u Ulici Florijana Andrašeca, odnosno u svim ulicama oko Trga Dražena Petrovića osim u zonama gdje su uspostavljena tramvajska stajališta na Savskoj i Tratinskoj te će se nastojati obnoviti prometna oprema, odnosno zaštitni stupići – objasnili su u Gradu.

Vijest o postavljanju žardinijera obradovala je sve tamošnje stanovnike i zaposlenike koji se već neko vrijeme bore s problemom. Na nedopuštenim mjestima oko kompleksa, podsjetimo, parkiraju se uglavnom uvijek isti automobili zagrebačkih registracija kao da na tim lokacijama imaju rezervacije.

– Zvali smo prometno redarstvo, pauk, pisali mailove, prijavljivali policiji i putem aplikacije, no godinu dana nije bilo nikakvog pomaka, uvijek bi se isti i dalje svakodnevno parkirali. Nadam se da će im postavljanje žardinijera onemogućiti besplatno parkiranje i da će svoja vozila početi parkirati na desetak metara udaljenim povoljnim parkiralištima kao i mi ostali – zadovoljan je Josip, zaposlenik jednog objekta u kompleksu Cibone koji već neko vrijeme vodi rat protiv prijestupnika.

Slučajem nepropisnog parkiranja oko Cibone već se neko vrijeme bavi i Večernji list. Početkom godine, podsjetimo, sustav naplate kazni prometnog redarstva nije bio u funkciji zbog prilagodbe na novu valutu pa se mjesec i pol moglo parkirati gdje god bez ikakvih sankcija. Zbog nemogućnosti pisanja kazni na teren nije izlazio ni pauk, a prometna policija zbog opsega posla nije stizala evidentirati sve počinitelje.

No, kada je sustav krajem veljače ponovno profunkcionirao, ništa se nije promijenilo. Oni koji su svoja vozila ondje ostavljali mjesecima nastavili su to činiti. U jednom od posljednjih tekstova koje smo objavili prometno redarstvo, policija i djelatnici pauka priznali su nam kako je prijestupnicima nemoguće stati na kraj.

Nastavljaju pratiti situaciju

Redarstvo nam je odgovorilo kako redovito piše kazne nepropisno parkiranima oko Cibone, a pauk ondje ne izlazi na teren jer je riječ o širokom nogostupu pa ostane 1,6 metara za prolaz pješaka te prema propisima ne mora postupati. A da represivne mjere nisu dovoljne, ustvrdila je i zagrebačka policija.

– Za trajno rješenje problematike potrebno je riješiti pitanje nedostatka površina za parkiranje, u što bi se trebale uključiti stručne službe gradskog ureda koji upravlja površinama javne namjene te na njima uređuje promet – rekli su u PU zagrebačkoj te predložili postavljanje stupića, čime bi se fizički onemogućio pristup vozilima. Problem je, međutim, i to što su postavljene stupiće prijestupnici redovito čupali iz ležišta i nastavljali nepropisno parkirati.

Ograđivanje lokacija žardinijerama u posljednjem tekstu o ovoj temi predlagao je arhitekt Otto Barić, koji se nedavno kao nezavisni zastupnik vratio u Gradsku skupštinu.

– Reda oko Cibone mora biti, a dok se ondje ne proglasi pješačka zona, prostor se treba fizički ograditi žardinijerama ili stupićima od čeličnih cijevi koji se ne mogu iščupati – rekao nam je tada Barić.

Mjerodavni je gradski ured, izgleda, na koncu odlučio poslušati policiju i struku, a u Gradu su nam kazali i kako razmatraju mogućnost uvođenja pješačke zone na Trgu Dražena Petrovića.

– Zakonom o sigurnosti prometa propisano je da jedinice lokalne samouprave uz prethodnu suglasnost MUP-a uređuju promet na svom području tako da određuju pješačke zone, parkirališne površine i način parkiranja. Daljnjim praćenjem prometne situacije na toj lokaciji razmotrit ćemo sve mjere u cilju poboljšanja prometne situacije u cjelini – poručili su iz Grada.

A kada smo jučer ujutro obišli prostor oko Cibone, uočili smo da žardinijere još nisu postavljene i da je desetak automobila i dalje parkirano na nedopuštenim mjestima. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije