Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rugvica

Nakon Ikee, i IBM bi trebao kod nas graditi svoj centar

 Mato Cicak nacelnik opcine Rugvica
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/4
27.07.2016.
u 16:37

Nakon Ikee, i tvrtka IBM za svoje poslovanje odabrala je Rugvicu. Ekskluzivno doznajemo da će upravo u tom mjestu svjetski informatički div smjestiti svoj megaprocesor u kojem će se arhivirati milijuni digitalnih podataka. Prema našim informacijama, riječ je o parceli u Rugvici uz rijeku Savu na kojoj je 80-ih godina prošlog stoljeća HEP planirao graditi nuklearnu elektranu Prevlaka od koje se kasnije odustalo.

Imamo sve uvjete

Neslužbenu informaciju potvrdio nam je i načelnik Rugvice Mate Čičak (HDZ) koji je istaknuo da već više od pola godine surađuju s državnom Agencijom za investicije i konkurentnost oko jedne parcele od 50 hektara.

– Ne bih volio razgovarati o nagađanjima jer još nemamo sve dogovoreno, no mogu potvrditi da je agencija zainteresirana za parcelu koja se nalazi uz rijeku Savu, a preko koje prolaze i tri magistralna dalekovoda što je potrebno za smještaj tako zahtjevnog softvera kakav treba IBM – kazao je Čičak.

Prema informacijama iz agencije, “potencijalni investitor visoke tehnologije” uz zemljište od 50 hektara zahtijeva i električnu energiju snage 100 megavata te 100 litara vode u sekundi za hlađenje pogona.

– Uz ovu našu lokaciju još jedna lokacija u Osijeku ispunjava sve uvjete, a budući da je IBM najavio da će se pozicionirati u Zagrebu, raduje nas ako odaberu našu općinu koja se već dokazala svoj potencijal privlačenjem Ikee, Ralu centra, a u ožujku počinje i gradnja Designer Outlet Croatije – istaknuo je Čičak.

Ako IBM krene u gradnju kompleksa, veliku korist imat će stanovnici Rugvice s obzirom na to da se očekuje velik priljev novca od kupnje zemljišta, poreza na zemljište te od komunalnog doprinosa za gradnju. Podsjetimo, kada se gradila Ikea, u proračun Rugvice uplaćeno je u dva navrata po šest milijuna kuna.

Gradi se na sve strane

– Na početku mandata jasno sam naglasio da Rugvica neće stati na Ikei koja je počela i naglasila naš potencijal. Već godinu i pol intenzivno radimo na mjerama kojima je cilj privlačenje novih velikih investitora i otvaranje novih radnih mjesta za naše građane – istaknuo je Čičak. Za ožujak 2017. najavio je početak gradnje Designer Outlet Croatije, koji će Ikea graditi na 15.000 kvadratnih metara i koji će biti otvoren već 2018. godine, dok se u sljedećoj fazi investicije planira gradnja hipermarketa, maloprodajnog objekta, benzinske postaje i dvaju objekata brze prehrane.

Novcem koji će se dolaskom novih investitora sliti u općinski proračun Čičak je najavio da će se raditi na uređenju naselja i organizaciji boljeg života za stanovnike jer je jedan od ciljeva u naselje privući i nove žitelje.

– Kada su mi sugrađani dali povjerenje, obećao sam im ulaganja u budućnost naše općine – zaključio je Čičak.

Komentara 5

TR
Trnjanec
19:46 27.07.2016.

Megaprocesor koji arhivira milijune podataka i dalekovodi potrebni za smještaj softvera. Nije li sramota potkraj 2016. godine biti potpuno informatički nepismen?

HH
helgin@hogar
22:44 27.07.2016.

zasto je bitno kraj imena nacelnika u zagradu staviti hdz! ako covjek pozitivno doprinosi svojoj opcini moze biti i marsovac! to je ne bitno! iako ne volim hdz, ali to me ovaj put zasmetalo, kad se rade lose stvari onda stavljati u zagrade stranke! druga stvar me zasmetala nevezano za pisanje teksta kako ce opcina imati koristi od kupnje zemljista, vec mi se cini da ce cijena u nebo skociti i da od posla nece biti nista! privlacenje investitora ide na nacin da se zemlja da besplatno na 50,100 g. da nakon toga nasi unuci ne kazu ovo je americko tlo, nego tu je nekad bio ibm! ruke se trljaju od zarade na komunalijama, a ne na prodaji zemljista!

DA
DarthVader
18:47 28.07.2016.

a zakaj u Rugvici, zakaj ne unutar grada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije