Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mlade znanstvenice

Nakon 'igranja' epruvetama u laboratoriju, doma je čeka kuhača

'16.10.2013., Zagreb - Institut Rudjer Boskovic. Dobitnica stipendije Za zene u znanosti, znanstvenica Zeljka Fiket. Photo: Robert Anic/PIXSELL'
Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'
1/3
17.10.2013.
u 17:00

Znanstvenice 
Željka Fiket i Helena Bilandžija rade u Institutu Ruđera Boškovića

Dan joj počinje oko 6 sati. Prvo priprema djecu za školu, pa odlazi na posao u Zavod za istraživanje mora i okoliša na Institut Ruđera Boškovića. Nakon \"igranja\" epruvetama u laboratoriju, doma je čeka kuhača. Nakon ručka pomaže djeci u pisanju zadaća, a kad odu na spavanje, ona se do kasnih noćnih sati ponovno posvećuje znanosti.

Uložila u djecu

Željki Fiket je 35 godina, majka je troje djece, u završnoj je fazi doktorskog studija i lanjska je dobitnica stipendije \"Za žene u znanosti\". I sve stiže. Tema njezine doktorske disertacije je \"Geokemijske značajke sedimenata područja Novigradskog mora\". Stipendiju od četiri tisuće eura uložila je, kaže, u djecu.

– Velika mi je čast što su me izabrali. To je potvrda moga rada i truda – kazala je Željka Fiket te dodala kako je ženama u znanosti teže nego muškarcima.

\"Sad znaju za mene\"

Helena Bilandžija svoju će stipendiju potrošiti na put u Južnu Ameriku s dečkom. Ima 32 godine i na Institutu Ruđera Boškovića izrađuje doktorsku disertaciju na temu \"Molekularno genetičke osnove evolucije špiljskih životinja\". Istražuje zašto su Dinaridi centar bioraznolikosti podzemne faune na globalnoj razini te kako i kada su se organizmi uspjeli prilagoditi negostoljubivu okolišu u podzemlju gdje svjetlost nikada ne dopire i hrane ima malo.

– Znanost ne funkcionira od 8 do 16 sati. Kad zatvorim vrata laboratorija, i dalje razmišljam o pokusima. Bila sam iznenađena kada sam doznala za stipendiju. Sada znanstveni milje zna čime se bavim – sa smiješkom je rekla Helena Bilandžija.

Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO i L\'Oreal ADRIA raspisali su novi natječaj za četiri stipendije od čak 5000 eura. Natječaj je otvoren do 29. studenoga, a prijaviti se mogu sve mlade znanstvenice koje su mlađe od 35 godina i u završnim su fazama doktorskog studija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije