Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Nakon 'igranja' epruvetama u laboratoriju, doma je čeka kuhača

Znanstvenice 
Željka Fiket i Helena Bilandžija rade u Institutu Ruđera Boškovića
17. listopada 2013. u 17:00 0 komentara 230 prikaza
'16.10.2013., Zagreb - Institut Rudjer Boskovic. Dobitnica stipendije Za zene u znanosti, znanstvenica Zeljka Fiket. Photo: Robert Anic/PIXSELL'
Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/3

Dan joj počinje oko 6 sati. Prvo priprema djecu za školu, pa odlazi na posao u Zavod za istraživanje mora i okoliša na Institut Ruđera Boškovića. Nakon \"igranja\" epruvetama u laboratoriju, doma je čeka kuhača. Nakon ručka pomaže djeci u pisanju zadaća, a kad odu na spavanje, ona se do kasnih noćnih sati ponovno posvećuje znanosti.

Uložila u djecu

Željki Fiket je 35 godina, majka je troje djece, u završnoj je fazi doktorskog studija i lanjska je dobitnica stipendije \"Za žene u znanosti\". I sve stiže. Tema njezine doktorske disertacije je \"Geokemijske značajke sedimenata područja Novigradskog mora\". Stipendiju od četiri tisuće eura uložila je, kaže, u djecu.

– Velika mi je čast što su me izabrali. To je potvrda moga rada i truda – kazala je Željka Fiket te dodala kako je ženama u znanosti teže nego muškarcima.

\"Sad znaju za mene\"

Helena Bilandžija svoju će stipendiju potrošiti na put u Južnu Ameriku s dečkom. Ima 32 godine i na Institutu Ruđera Boškovića izrađuje doktorsku disertaciju na temu \"Molekularno genetičke osnove evolucije špiljskih životinja\". Istražuje zašto su Dinaridi centar bioraznolikosti podzemne faune na globalnoj razini te kako i kada su se organizmi uspjeli prilagoditi negostoljubivu okolišu u podzemlju gdje svjetlost nikada ne dopire i hrane ima malo.

– Znanost ne funkcionira od 8 do 16 sati. Kad zatvorim vrata laboratorija, i dalje razmišljam o pokusima. Bila sam iznenađena kada sam doznala za stipendiju. Sada znanstveni milje zna čime se bavim – sa smiješkom je rekla Helena Bilandžija.

Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO i L\'Oreal ADRIA raspisali su novi natječaj za četiri stipendije od čak 5000 eura. Natječaj je otvoren do 29. studenoga, a prijaviti se mogu sve mlade znanstvenice koje su mlađe od 35 godina i u završnim su fazama doktorskog studija.

Spin City car sharing
Pokretanje posla
Pet stvari koje morate znati prije pokretanja biznisa

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.