Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova vizura Ilice

Nakon 30 godina izgradnja nebodera u Ilici od 19 katova

05.09.2014, Zagreb - Ilica 212 - lokacija buduceg nebodera i kompleksa, gdje je zasada parkiraliste sa rampom i lokotom.  Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
1/2
29.10.2014.
u 11:30


Čim se odabere najbolji rad s natječaja 15. studenog, kreće gradnja kompleksa

Izgradnja nebodera u Ilici 212-214 sve je bliža.

Na završeni natječaj stiglo je 20 radova, a kako će izgledati vizura ulice znat će se 15. studenog, kad će se odabrati prvonagrađeni rad, a potom investitor, društvo u vlasništvu zadruge Stanograd, odmah ide u gradnju.

Javni bazen, kazalište...

Direktor Zvonimir Škegro o neboderu u Ilici sanja već, kaže, 30 godina, otkako je zemljište kupio, a u uredu mu je i maketa budućeg kompleksa, još iz 1987.

U kompleksu od nekoliko zgrada koji će nadvisivati neboder od 19 katova bit će sportsko-rekreacijski centar s javnim bazenom, dječji vrtić sa školom plivanja za djecu, polivalentna dvorana za kazališne i zabavne sadržaje, hotel, biblioteka i čitaonica. Zbog javnih sadržaja društvenog interesa u Gradskoj skupštini je kompleks prihvaćen kao gradski, a da bi se došlo do današnje faze te zgradu uklopili što bolje u ulicu, provedeno je nekoliko anketnih natječaja, svi na temelju studije povjesničara umjetnosti Krešimira Galovića.

–Nekad je Ilica bila stari rimski put – dodat će Škegro koji, kaže, "živi" s ovim projektom. Podsjeća i da se jedna od najstarijih zagrebačkih ulica prvi put spominje u 14. stoljeću kao ime potoka i brežuljka, a sredinom 16. stoljeća načinjen je popis stanovnika naselja Ilice, kmetova. Prekretnica za urbanizaciju Ilice događa se nakon potresa 1880., a već 1889. pločnik se u Ilici asfaltira. Ulica se širi na zapad, mnogi raniji objekti se uklanjaju,niču nove kuće.

Odudara visinom

Tada nastaje i današnja Nama na početku Ilice, palača Prve hrvatske štedionice... i do I. svjetskog rata Ilica je potpuno izgrađena. Izgled kompleksa na lokaciji Ilica 212-214, između ulica Mandaličine i Nad lipom, Galović je odredio prema četiri ilička zahvata: kompleks Zakladnog bloka s neboderom, Maticom hrvatskih obrtnika u Ilici 49, stambeno-poslovnom zgrada u Ilici 93, te onom u Ilici 191. Upravo je Galović predložio i izgradnju nebodera.

–Niže gabarite trebalo bi postaviti u prednji plan prema Ilici, prema dubini parcele oni bi rasli, da bi posljednji volumen visinom odudarao od tipične katnosti toga dijela Ilice. Taj najviši volumen je najzahtjevniji. Njega bi trebalo u odnosu na najvišu točku na tom potezu, peterokatni objekt Ilice 163, naglasiti tako da visinom čini protutežu – odredio je projekt još 2007. Galović.

Komentara 3

IN
incogrito
22:14 29.10.2014.

Prevarantska zadruga Stanograd ponovno jase.

PO
podravec
20:31 29.10.2014.

Ovo čudo od nebodera bi možda pristajlo u novi Zagreb ali nikako u stari dio grada isto kao i nova zgrada Likovne akademije prema nagrađenom projektu. Upravo je nevjerojatno da su se umjetnici složili sa tim projektom. Sve to lićiići na onaj Horvtinčićev objekt na Cvijetnom u koji kad čovijek uđe dobije osječaj da mora žurno izaći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije