Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
roUm projekt

“Najružnije predmete” u gradu pretvorit ćemo u ukrase

14.06.2018.
u 15:23

Socijalno poduzeće okuplja pripadnike romske zajednice koji u suradnji s profesionalnim dizajnerima rade na predmetima unoseći u proces svoju tradiciju i stare zanate

Stari skateboard i stakleni dio već požutjele lampe službeno su najružniji predmeti u Zagrebu, a do nedjelje će poprimiti sasvim drukčiji oblik kako bi ukrasili nečiji dom. Predmete koji su prikupljani i odabrani u kampanji “Ružno datče” transformirat će Romi i umjetnici tijekom sljedećih nekoliko dana u sklopu manifestacije Dizajn distrikt. Radionice koje su dio projekta RoUm održavat će se u staroj vojnoj bolnici u Vlaškoj 87 i počinju danas u podne, kada se također otvara festival.

Kao socijalno poduzeće

Prvi će dan, kaže voditeljica projekta Tamara Puhovski, osmišljavati na koji način dati novi život prikupljenim predmetima, a “u akciju” kreću u petak u 9 sati.

– Radit će se do nedjelje, svaki dan do popodnevnih sati. U nedjelju se selimo u Ratkajev prolaz, na štand na kojemu će se održati aukcija radova. Ako tko ima još starih predmeta, neka se slobodno javi – poziva Tamara Puhovski. RoUm je zamislila, dodaje, kao socijalno poduzeće koje okuplja pripadnike romske zajednice koji u suradnji s profesionalnim dizajnerima rade na predmetima unoseći u proces svoju tradiciju i stare zanate.

Ime kampanji dali su pak aludirajući na bajku “Ružno pače”, čiji su naslov kombinirali s poklanjanjem starih predmeta.

– Vjerujemo da predmetima raste vrijednost što ih više ruku dodirne, a oni napušteni tako dobiju novu dušu – objašnjava Tamara Puhovski.

Skupljali su ih putem svoje Facebook-stranice, gdje su im se javljali ljudi s predmetima koje više ne koriste i ne više im vide svrhu. Skateboard je, primjerice, u Zagreb prije desetak godina stigao iz Skoplja. Nitko ga više ne vozi, a i kotači ne klize kako treba. Njegovu je priču na društvenoj mreži napisala vlasnica, koja se čak stavila i u “ulogu” tog predmeta, ispričavši je u prvom licu.

Bio bih polica za knjige...

– Ja sam za svoje godine super, ali oni ne znaju! Stojim na balkonu, prži me sunce i zalijeva kiša. Sad mi se više nit’ ne vozika po ulicama. Radije bih bio neka polica za knjige... Putopise il’ neke uzbudljive romane – odmah je i predložila u što bi se skateboard mogao transformirati. Vlasnica drugog predmeta, starinskog dijela lampe, ustvrdila je da i ne zna zašto ga čuva godinama, a još manje gdje je nestao ostatak. Završni proizvodi moći će se vidjeti u nedjelju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije