Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obiteljska biciklijada "U ritmu zdravlja"

Najmlađi sudionici Jakob (3,5) i Matija (4), a vozilo se i 30 godina starim biciklom

06.04.2015., Samobor -  Obiteljska biciklijada  U ritmu zdravlja u organizaciji Filipa Turka i Brdsko biciklistickog kluba Sismis.  Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
1/7
07.04.2015.
u 08:00

Samoborci još pamte Večernjakove biciklijade iz 1980-ih kad je cilj bio na danas derutnom Šmidhenu

Umjesto široke trenirke i sjedenja pred televizorom, brojni su Samoborci u blagdansko jutro odlučili uskočiti u "bicke", nepropusnu majicu, šuškavac, na glavu su stavili kacigu i sportske sunčane naočale te jučer točno u 10 sati krenuli biciklima s Trga kralja Tomislava na dvadeset kilometara dug put.

Njih 150 nisu se odvajali tijekom cijele rute obiteljske biciklijade "U ritmu zdravlja", a cilj je bio na novouređenom prostoru nekadašnje tržnice. Tradicija biciklizma u tom gradiću, prepričavaju njegovi stanovnici, počinje još 1980-ih, a mnogi još uvijek žale za velikim Večernjakovim biciklijadama, koje su završavale na Šmidhenu. Tako su i na ovu, čiji je začetnik Filip Turk, prvak u brdskom biciklizmu te ju organizira uz BBK Šišmiš, stigli stanovnici svih skupina, od djece, učenika, mladih roditelja do umirovljenika. Vida Roščaka (67) znanci su zadirkivali da ima toliko star bicikl da neće stići do odredišta.

– Star je trideset godina, dovezao sam ga iz Švedske, gdje sam živio dugo. Tamo se puno više biciklira nego u Hrvatskoj pa sam tako počeo i ovdje puno više koristiti bicikl nego auto – kaže Roščak, rođen u Farkaševcu. Najmlađi sudionici, 3,5-godišnji Jakob i 4-godišnji Matija, u biciklijadi su uživali sjedeći u prikolici, koju je Jakobov tata Peter Snelec vukao čitavim putem, a društvo im je pravio i Matijin otac, Ivica Horvat. Iako Snelec pamti još Večernjakove biciklijade koje su kretale iz Daničićeve, a biciklira od svoje četvrte godine, Horvatu je ovo prva biciklijada. Na bicikl je sjela i majka organizatora, Zdenka Turk, koja kaže kako Samoborci bicikliraju po svim dijelovima grada.

– Malo je prometa pa nema puno opasnosti na cesti – kaže Zdenka Turk, dok Filip Turk najavljuje novu biciklijadu početkom lipnja u sklopu festivala biciklizma.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije